En mormor vägrar vara barnvakt åt sitt barnbarn: "Jag är trött och vill bara vila"

av sofia

21 April 2022

En mormor vägrar vara barnvakt åt sitt barnbarn: "Jag är trött och vill bara vila"
Advertisement

När ett par bestämmer sig för att skaffa barn kan de behöva hjälp. Om du har möjlighet väljer du att anlita en barnvakt, men när lönen inte räcker till för att göra allt eller om du föredrar att någon familjemedlem tar hand om barnet, så hittar man en annan lösning. Den snabbaste och kanske mest självklara? Mor- eller farföräldrar såklart. Det stämmer, det är de som ofta tar föräldrarnas plats medan de är på jobbet.

Men vad händer om en farfar eller mormor vägrar att göra det? Det kan vara ett problem och valet är öppet för kritik. Precis som det som hände med mormorn som är huvudpersonen i den här historien. Låt oss berätta vad som hände.

via Reddit

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

I ett inlägg publicerat på Reddit delar en 50-årig kvinna sina tankar och ber användarna om råd. Frågan är enkel: hennes dotter förväntar sig att hon ska vara barnvakt åt sitt barnbarn, men hon är trött och vägrar.

"Min dotter är en ensamstående mamma och hon behöver arbeta även på helgerna för att kunna försörja sin familj. - berättar användaren @BirthingPerson - Självklart förväntar hon sig att jag ska ta hand om hennes barn, men jag är trött och tror inte att jag klarar det. Jag jobbar dessutom hela veckan och helgen är den enda tidpunkten för att kunna vila. Jag vill bara njuta av en lugn stund och vara med mina hundar."

Kvinnan erkände att hon inte längre kände att hon orkade ta hand om barn. Efter sina fyra barn vill hon inte behöva ta hand om andra barn på heltid, men hennes dotter håller inte med och vill ha hennes hjälp mer än någonsin. Andra familjemedlemmar och släktingar har också kritiserat mormorns val och ingjutit en kraftig skuldkänsla i henne. Det var därför hon bestämde sig för att dela med sig av sina tankar och be om råd.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

"Ingen annan känner för att göra det och ansvaret faller oundvikligen på mig, men jag är trött." Många har svarat på hennes förfrågan om råd och de flesta håller med henne. "Det är din dotters ansvar att ta hand om barnet, inte ditt. Du har redan varit mamma till dina barn och du behöver inte känna dig skyldig nu" - kommenterar en användare. Andra håller med genom att säga till henne att hon bara måste göra det om hon känner att hon klarar det och inte för att hon känner sig tvingad av sin dotter eller andra släktingar som bara anklagar henne istället för att erbjuda sin hjälp.

Vad tycker du? Är det normalt att mor- och farföräldrar alltid förväntas vara tillgängliga för att ta hand om sina barnbarn eller är det rätt att de inte åsidosätter sina egna behov och bestämmer sig för att ägna tid åt sig själva?

När allt kommer omkring är barn i första hand en förälders ansvar. I vilken situation de än befinner sig måste mamman och pappan ta hand om sina barn utan att förvänta sig att andra ska ta deras plats. Och om mor- eller farföräldrarna kan och känner sig kapabla att göra det är det självklart bra, men man bör inte ta något för givet eller tvinga någon.

Advertisement