Tjejen som inte kan le blir modell: "Lycka för mig är att vara glad över den man är"

av sofia

12 April 2022

Tjejen som inte kan le blir modell: "Lycka för mig är att vara glad över den man är"
Advertisement

Leendet är ett tecken på något positivt, välbefinnande och gott humör: när läpparna ler följer ögonen med och hela ansiktet lyser upp, ofta smittar det även av sig till de som står framför oss. Leendet är faktiskt väldigt kraftfullt men framför allt smittsamt: kort sagt, att le är bra för själen, både din och andras, eftersom det är en ovillkorlig reflex som kommer från ett inre tillstånd av lycka. Det finns dock de som på grund av någon fysisk sjukdom inte kan göra det: åtminstone inte på utsidan. Det betyder inte att man inte kan känna sig lycklig ändå, även om det inte kan visas genom att böja mungiporna uppåt.

Detta och mycket mer får vi lära oss av en ung kvinna som trots sitt tillstånd inte ger upp och försöker sprida glädje och följa sina drömmar.

via Daily Mail

Det här är Tayla Clement, som lider av Moebius syndrom sedan födseln, en sjukdom som bokstavligen hindrar henne från att le. Syndromet påverkar faktiskt nerverna i ansiktet som är ansvariga för ansiktsuttryck och ögonrörelser.

Av denna anledning är hennes smeknamn, som hennes Instagram-profil också uppger, "flickan som inte kan le." I sin kontobiografi skriver hon: "Jag lever mitt liv fullt ut med Moebius syndrom och T1-diabetes."

Taylas pannben är orörliga, hennes ögon kan inte röra sig från vänster till höger och hennes överläpp rör sig inte heller.

Detta har orsakat många problem för den unga kvinnan, bland annat att blev hon mobbad i skolan och hade stora svårigheter att acceptera sig själv.

"Folk brukade ta med plastpåsar till skolan och de ville sätta dem på mitt huvud för att jag var så ful att de inte ville se mig eller för att jag inte förtjänade att bli sedd", sa hon och tillade att hon fick höra att hon var värdelös under uppväxten vilket ledde till att hon trodde det på allvar.

Advertisement

Men Tayla gav inte upp och mötte svårigheter med ett själens leende: hon är glad över att ha mött detta hinder och att kunna vara en inspiration för andra människor.

Faktum är att Clement utmanade sina gränser genom att arbeta som modell, efter att ha blivit anställd av en internationell byrå: "Att bli accepterad på ett så öppet sätt var fantastiskt."

Att hon aldrig sett någon som henne själv på tv eller i tidningarna fick henne att känna sig värdelös, tills hon själv blev talesperson för de som precis som hon som inte kan le.

För henne är glädje ”Att känna sig tillfreds, att vara nöjd med den man är på ett mänskligt plan. Det är det mest befriande i världen."

Ett fantastiskt exempel på mod och vikten av att veta hur man ler inombords, sprider glädje och ljus inifrån oavsett hur man ser ut.

Advertisement