Några enkla tips på hur man blir av med lukten av cigarettrök i hemmet

sofia

30 November 2021

Några enkla tips på hur man blir av med lukten av cigarettrök i hemmet
Advertisement

Lukten av cigarettrök är en av de mest obehagliga och ganska svåra lukterna att bli av med, både från kläder och från föremål. Att röka inomhus är ingen bra idé alls och även storrökare undviker ofta att tända sina cigaretter inomhus, i sitt eget hem, speciellt i sovrummet. Röken blir tyvärr kvar i ett rum länge, även om vi öppnar fönstret. Förutom fysiska skador och skador på hälsan tenderar rök också att göra föremål gula och täcka eventuella behagliga dofter på kläder eller gardiner i ett sovrum. Om du är rökare och vill byta luft i ditt hem så att det blir trevligare, har vi några bra tips till dig. Men även om du tvingas leva med en rökare som vägrar sluta röka inomhus även på vintern så kan dessa tips vara något för dig.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Först och främst får man aldrig underskatta vikten av att vädra, så låt oss öppna fönstren! Detta är definitivt det första man gör när man har att göra med rök i hemmet och det gäller såväl cigarettrök som andra obehagliga lukter, som till exempel bränd mat. Men låt oss kika på några fler praktiska råd:

Rengör askkoppen: släng inte bara cigarettfimparna och torka av med en trasa... rengör den noggrant med vatten och diskmedel efter långvarig användning! Mycket av den dåliga lukten som finns kvar i rummet beror faktiskt just på det som finns kvar i askkoppen.
Bikarbonat: Att strö inrökta tyger eller ytorna på föremål i rummet där någon har rökt med bikarbonat kan hjälpa. När det rör sig om kläder, filtar eller andra tyger, kan du, efter att ha låtit dem ligga med bakpulver på, lägga allt i tvättmaskinen och du kommer att märka att lukten av rök inte längre kommer att vara så ihållande.
Ljus: Rökätande ljus eller helt enkelt ljus med en behaglig doft kan vara ett bra sätt att minska röklukten.

Advertisement
Pexels

Pexels

4. Vitvinsvinäger: Denna produkt som vi använder dagligen i köket har en ganska stark och stickande lukt, som kan motverka rök mycket bra. Förutom att smaksätta mat och att vara ett utmärkt rengöringsmedel kan du även hälla lite vinäger i en behållare som bör placeras i rökrummet, för att få bort den obehagliga lukten.

5. Eteriska oljor: om du har ett doftkrus kan du skämma bort dig själv med eteriska oljor med olika dofter eller kanske ett doftljus. Om du inte har något av detta kan du alltid använda dig av den hemgjorda apelsinskalsmetoden! Koka lite apelsinskal i en kastrull, i cirka tio minuter, vätskan kan sedan till exempel läggas i elementets luftfuktarbehållare! Inte bara kommer du att bli av med röklukten, utan ditt hem kommer dessutom att dofta behagligt av citrus.

6. Träkol: Träkol som används för att elda ved är också ett naturligt luktdämpande medel. Det räcker därför med att placera en skål med lite kol i "rökrummet" och vänta på att den dåliga lukten av tobak ska absorberas.

Om du har några andra tips på hur man blir av med cigarettrök i hemmet, skriv dem i kommentarerna!

Advertisement