Varje kväll öppnar kyrkan sina dörrar för mer än 200 hemlösa och erbjuder dem en säker plats att sova på

av sofia

05 November 2021

Varje kväll öppnar kyrkan sina dörrar för mer än 200 hemlösa och erbjuder dem en säker plats att sova på
Advertisement

Att eliminera hemlöshet från jordens yta är lite som att äntligen uppnå fred på jorden – ett ädelt mål att tro på och sträva efter, men knappast möjligt att uppnå på bara några år. Ändå är arbetet som många ideella föreningar och stiftelser utför helt oumbärligt. "The Gubbio Project" är till exempel en sammanslutning av amerikanska volontärer vars mål är att erbjuda ett säkert skydd till dem som tyvärr tvingas leva på gatan. Ett av de många problem som hemlösa drabbas av är just det faktum att de inte har en säker plats att sova på och det är därför föreningen arbetar med att samarbeta med lokala kyrkor.

via Facebook / The Gubbio Project

Advertisement

Många människor som bor på gatan har problemet att aldrig kunna sova lugnt, för att de inte har någon skyddad plats att bo på eller för att de, även på härbärgen, är rädda för att blunda och somna av rädslan för att bli bestulna på det lilla de har. Inte ens härbärgen är därför tillräckligt säkra platser för att passa på att få en god natts sömn på. Volontärerna som arbetar med The Gubbio Project tänkte på just dessa människor när de hjälpte några lokala kyrkor att öppna sina dörrar och erbjuda människor i svårighet ett värdigt skydd. På vintern blir situationen på gatan omöjlig och alla som bor ute i det fria behöver varma filtar och skydd.

Advertisement

Dessutom är skyddshemmen stängda under dagen och det är därför volontärerna och kyrkan San Bonifacio, i San Francisco, öppnar sina dörrar redan klockan 6 på morgonen för att alla ska kunna gå in och sova på kyrkans bänkar. "I genomsnitt kommer omkring 225 personer utan permanent boende in, letar efter ett ställe att vara säkra på och vilar på bänkarna i kyrkan San Bonifacio varje dag hela veckan med start kl. 06.00", står det på organisationens hemsida. Självklart ställs inga frågor till dem som utnyttjar denna "tjänst" och man behöver inte registrera sig eller fylla i något formulär.

The sounds of snoring is our target outcome. 😴 Sacred Sleep at St. John’s in the Mission

Pubblicato da The Gubbio Project su Giovedì 2 settembre 2021

Men vad händer när de troende samlas till mässan? Absolut ingenting, med tanke på att kyrkan på helgerna är indelad i tre områden, varav endast en del är reserverat för mässa. Att hemlösa kan stanna och sova under mässan är en viktig del av programmet eftersom de troende också behöver inse att hemlösa är en del av samhället. På vilken bättre plats än i kyrkan kan de trötta och sjuka samlas bland de troende?

Photo credit: Steve Rhodes for The Gubbio Project

Pubblicato da The Gubbio Project su Giovedì 21 giugno 2018

Många andra kyrkor öppnar precis som St.John in the Mission sina dörrar och erbjuder en rad tillfälliga sängar för människor som behöver det. Speciellt vintertid finns det ett stort behov av den här typen av initiativ!

Advertisement