Papegojan Alex som hade samma intelligens som ett 5-årigt barn och kunde prata på riktigt - TittaPaVideon.se
x
Papegojan Alex som hade samma intelligens…
En anställd på en bensinmack betalar bensinen för en tjej i svårighet och får en belöning värd 8 års lön

Papegojan Alex som hade samma intelligens som ett 5-årigt barn och kunde prata på riktigt

17 Maj 2021 • Av sofia
1.474
Advertisement

Vi upptäckte nog alla som barn, till vår stora förvåning, att papegojor kan "prata". Denna övertygelse har följt oss länge, men vetenskapen har tydligt visat att dessa fina fåglar, några mer och andra mindre, egentligen inte är utrustade med en språkkunskap som är jämförbar med den mänskliga, men att de helt enkelt är mycket skickliga på att reproducera ljud av sådant de brukar lyssna på. Ett stort undantag inom detta område representeras av den berömda papegojan Alex, symbol för en lång och komplex vetenskaplig forskning som varade i cirka 30 år (och som fortsätter genom många andra experiment), om inlärningen av människans och djurens språk. Papegojan Alex var den första och är fortfarande det enda djuret som har ställt en existentiell fråga till sin ägare, läkare och forskare Irene Pepperberg.

image: Wikipedia

Även om det verkar vara ett vanligt namn, som passar perfekt på en papegoja, är Alex en akronym som står för "Avian Language EXperiment", bara för att understryka det faktum att den fågeln var ett verkligt levande experiment. Forskaren Irene Pepperberg, med hjälp av andra universitetsstudenter och forskare, tog hand om Alex i 30 år i ett försök att lära honom att tala. Till skillnad från de andra fåglarna i sin egen familj lyckades Alex, som är en grå papegoja, faktiskt lära sig ett ordförråd på cirka 100 ord att associera med olika objekt och lärde sig också att utföra några enkla matematiska uträkningar.

Till exempel testade läkaren honom ofta med två plastkoppar upp och ner vända på en bricka, under vilka det fanns några nötter. Kort sagt lyfte kvinnan kopparna, den ena efter den andra, visade mängden nötter som låg under kopparna och täckte dem igen, sedan frågade hon Alex: "Hur många nötter finns det totalt?". Papegojan kunde svara med 85% noggrannhet. I praktiken lyckades Alex utveckla en intelligensnivå som motsvarar den för ett 5-årigt barn.

Advertisement

Dessutom var han det första djuret i världen (och även det enda) som ställde en existentiell fråga till sin ägare: "Vilken färg?" frågade han och tittade på sin spegelbild i en spegel. Alex var så van vid att känna igen färgerna på föremål som doktor Pepperberg visade honom, att han en dag frågade kvinnan vilken färg hans fjädrar hade. Papegojan lärde sig svaret "grå" efter att ha fått det upprepat sex gånger. Alex dog oväntat år 2007, efter att ha levt i hela 31 år. Hans sista ord blev dock kvar i minnet på Dr Pepperberg och hos alla dem som fortsatte bedriva forskningen. Kvällen innan han dog vände sig papegojan till sin älskade matte Dr Pepperberg och sa: "Uppför dig väl. Vi ses i morgon. Jag älskar dig."

Hur kan man låta bli att bli rörd av dessa ord?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack