Berättelsen om flygplanspiloten som räddade 155 passagerare genom att landa planet mitt i en flod - TittaPaVideon.se
x
Berättelsen om flygplanspiloten som…
Invasiva svärmödrar - 15 saker som bara en gränsöverskridande svärmor kan göra Att undvika till varje pris - 16 exempel på mardrömslika hus från vilka man bör fly ifrån illare än kvickt

Berättelsen om flygplanspiloten som räddade 155 passagerare genom att landa planet mitt i en flod

09 Maj 2021 • Av sofia
947
Advertisement

Det finns otroliga historier som verkligen får oss att drömma, det är de vi har läst om i en bok, som vi har sett i en oförglömlig film, berättelser som har satt igång vår fantasi och fått oss att gå bortom gränserna för den "tråkiga" verklighet. Det finns å andra sidan även sanna berättelser som när vi hör eller läser om dem får oss att undra om de verkligen hände på riktigt eftersom de verkar omöjliga. Men ibland överträffar verkligheten faktiskt fantasin och ger liv åt unika, oupprepbara händelser som lämnar oss mållösa. 

via: History

Det här är en berättelse om otroligt mod som handlar om kapten Chelsea "Sully" Sulleberger och 155 passagerare på en flygplan, alla räddade tack vare denna amerikanska pilotens snabbtänkthet och extraordinära mod som inte tvekade en enda sekund när det handlade om att se till att skydda sina passagerares liv och sitt eget. Det hela började på morgonen den 15:e januari 2009, Sullenberger var pilot för US Airways Flight 1549 tillsammans med andra piloten Jeff Skiles. Flygplanet avgick från LaGuardias flygplats i New York mot Charlotte och strax efter start krockade flyget med en stor flock oväntade gäss som till en början skadar motorerna och sedan slår ut dem efter bara några minuter.

Sullenberger kommer snabbt fram till att planet inte skulle ha tid att nå någon flygplats eller att återvända säkert till LaGuardia och bestämmer därför att landa planet på Hudson River och fattar detta beslut tillsammans med assistenten Skiles på mindre än tre minuter.

En vågad manöver som dock till slut lyckas perfekt. Planet landar i vattnet i Hudson River som omger metropolen New York om än med vissa svårigheter. Trots kapten Sullys nödlandning klarar sig alla 155 passagerare ombord med enbart några mindre skador. Precis som en riktig kapten bör göra är Sullenberger den sista som lämnar planet efter att ha sett till att alla passagerare och att hela besättning är i säkerhet.

Chelsea Sullenbergers agernade gjorde honom till en riktig hjälte i den allmänna opinionens ögon, även om en undersökningskommission direkt efter "Miraklet över Hudson"  började undersöka dynamiken bakom händelsen.

Advertisement

De flygsimuleringar som presenterades för kommissionen hävdade att den tid som skulle ha behövts för att åka tillbaka och landa säkert på LaGuardias flygplats, utan att äventyra passagerarnas liv, trots allt fanns, men Sullenberger och Skiles, som båda förhördes om och om igen hävdade motsatsen genom att lägga fram uträkningar för den tid som behövdes för att beräkna vilken manöver som lönade sig samt dess möjliga konsekvenser. Ytterligare 35 sekunder lades till den tid som behövdes för att fatta beslutet, vilket var tillräckligt för att bekräfta att det inte fanns tillräckligt med tid för att återvända till avgångsflygplatsen på ett säkert sätt.

För sitt hjältedåd hyllades Chelsea "Sully" Sullenberger av den dåvarande avgående presidenten George W. Bush och den blivande presidenten Barack Obama. Från denna otroliga historia om mod skapades en vacker film regisserad av Clint Eastwood med Tom Hanks i huvudrollen som hjältekapten.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack