Hortensia, en växt med scenografiska färger - hur du odlar den i kruka och förörkar den med hjälp av några enkla tips - TittaPaVideon.se
x
Hortensia, en växt med scenografiska…
En mamma låter sin son slicka på kundvagnar och äta sand:

Hortensia, en växt med scenografiska färger - hur du odlar den i kruka och förörkar den med hjälp av några enkla tips

06 Maj 2021 • Av sofia
1.198
Advertisement

Vill du ha en blommande växt som är vacker och frodig, men har inte en trädgård eller en balkong där du kan ställa den? Inga problem, hortensia kan vara något för dig! Med sina starka och förtrollade färger är hortensia en växt som lämpar sig mycket väl för odling i kruka och därför även i lägenheten eller på terrassen. För att få denna vackra växt att trivas behöver man bara veta vilken sort man har valt och sedan förstå vilken typ av kruka och jord som är bäst lämpad till dess behov. Vi bör ta hänsyn till att vissa typer av hortensior kan bli mycket stora och därför behöver krukor som tillåter dem att växa. Det är en bra idé att använda lekakulor eller grus på botten, medan man istället bör undvika fat under krukan eftersom det riskerar att bli vatten kvar och därmed för fuktigt. Hortensia är en "lätt" växt som passar alla, allt du behöver göra är att följa några enkla tips!

image: Pixnio

När du handlar från handelsträdgården och kommer hem med en vacker hortensia är det första du behöver tänka på att hitta en trevlig plats där den kan få ljus men också skugga. Liksom många andra växter gillar hortensia faktiskt inte direkt solljus men behöver självklart ljus - en plats i halvskugga är perfekt! Hortensia växer bra i sur jord, dvs. i jord med ett pH som varierar mellan 6,5 och 4,5. Deras vackra färger beror ofta faktiskt på jordens surhet eftersom de med färger som vit, rosa eller cerise gillar ett högt pH, därför 6 och ibland till och med 7, medan de som tenderar åt det blåa eller lila hållet vill ha ett mycket surt pH-värde, mellan 4 och 5. Beroende på färgen på din hortensia kan du därför försöka förbättra och anpassa jorden, inte bara kommer växten att tacka dig, utan du kommer säkert även att få mycket bra resultat.

image: Pxhere

På vintern är den inte särskilt krävande att ta hand om, medan du under de varmare månaderna måste vara uppmärksam på sommarvärmen, eftersom denna växt inte gillar höga temperaturer. Så om du bestämmer dig för att ha den hemma, se till att hålla den borta från värmekällor även på vintern. För att plantera om växten strax efter köpet, skaffa dig en fin stor kruka, minst 40 cm i diameter, och lägg lite lekakulor på botten. Nu är du sedan är redo att plantera om växten kommer du att märka att den har ett mycket tjockt rotsystem. Bryt rötterna, nästan som om du skulle "befria" dem från varandra innan du överför växten till sin nya kruka! Detta är ett mycket viktigt steg, för annars kan växten ha svårt att utvidga sina rötter och skulle snabbt kunna bli dålig. Placera inte växten för djupt utan i höjd med jorden (på så sätt kommer vi att undvika att rötterna ruttnar under vattning).

Den första vattningen kommer att vara riklig, sedan bör du justera vattenmängden efter säsong. På sommaren, för att bekämpa värmen, måste du komma ihåg att vattna en gång om dagen. Var dock försiktig med att inte blöta bladen, annars kan det bildas ett konstigt vitt pulver, ett tydligt tecken på en svampsjukdom.

Advertisement

Den första noden man bör klippa om man vill ta en stickling från hortensia under sommarmånaderna

När det gäller näring rekommenderas ett flytande gödningsmedel att tillsättas i vattnet minst en gång i veckan. Förökning, å andra sidan, sker genom sticklingar och är ganska enkelt. Hur tar man sticklingar? Man kan ta sticklingar när det finns gröna knoppar på växten (inte när den blommar), mellan juni och augusti, eller så kan det göras under växtens vegetativa vila, beroende på vilket område vi befinner oss i kan detta variera mellan oktober och december. I det senare fallet tar man ett halvförvedat skott när plantan inte är i blom. När det gäller sommarsticklingar, gör så här: klipp ett skott på cirka 30 cm, klipp sedan skottet ytterligare när du har identifierat den första noden (där de två bladen växer längst ner), ta även bort de två bladen och gruppera alla de andra med ena handen för att kunna klippa den övre delen av de återstående bladen ordentligt. Vid denna tidpunkt ska din stickling se ut så här och är redo att placeras i ett glas med 2-3 cm vatten:

Ett trevligt litet knep för att få dina sticklingar att rotas bättre och lyckas, är att använda en halv aspirin som rotningsmedel! Kom ihåg att byta vatten varannan dag (samt att även byta ut aspirintabletten) under en period av minst 40 dagar. Efter ett par månader kommer du att märka att några små rötter har utvecklats - då är det dags att förbereda en lämplig kruka med rätt jord. Kom alltid ihåg att när du tar en stickling blir växten identisk med moderplantan. Om du har blivit förälskad i grannens hortensia kan du "stjäla den" med denna enkla teknik!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack