En läkare tipsar oss om vad vi kan säga ifall vi tycker att vår läkare undersöker oss för snabbt

av sofia

26 April 2021

En läkare tipsar oss om vad vi kan säga ifall vi tycker att vår läkare undersöker oss för snabbt
Advertisement

Det har nog hänt oss alla åtminstone en gång i livet att ha gått till en läkarmottagning för att undersökas, för att få råd, be om att få recept på något läkemedel och så vidare. Även om alla hoppas på ett mycket långt och sjukdomsfritt liv är det praktiskt taget omöjligt att inte bli sjuk åtminstone en gång livet eller att behöva konsultation eller ett specialistbesök från en expert. Det är en del av livet och just därför måste de flesta patienter bli lugnade och vill inte behandlas som bara en siffra i en mycket stor mängd patienter att besöka.

via Suneel Dhand

Suneel Dhand/YouTube

Suneel Dhand/YouTube

Å andra sidan är det inte någon nyhet att när man har med läkare och specialister att göra, trots att de alltid är otroligt professionella, verkar det som om de ibland inte vill tillägna sina patienter alltför mycket tid och att diagnosen inte verkar särskilt grundlig och genomgående. Har du någonsin haft känslan av att gå till läkaren för ett läkarbesök och känna dig behandlad med för mycket ytlighet och brådska? Om så är fallet är du verkligen inte den enda som inte ens vet hur du ska ta upp detta med din läkare utan att verka okänslig eller utan att få det att verka som att man är "sjukare" än andra. I slutändan är det allas rätt att få en exakt, korrekt och effektiv diagnos och eventuell terapi.

Dr Suneel Dhand har publicerat en kort men mycket tydlig video där han förklarar för patienter och klienter från hela världen hur man bör agera och framför allt vad man ska säga till läkaren om man känner sig behandlad med för mycket ytlighet eller om man har en känsla av att besöket varade för kort tid...

Advertisement
Pixabay/Not The Actual Photo

Pixabay/Not The Actual Photo

Dr Dhand använder mycket enkla och effektiva ord: "Alla har en historia av en läkare som går in och ut ur rummet på bara några minuter och inte lämnar någon tid för viktiga frågor. När allt kommer omkring pratar vi inte om att prova en ny storlek på en kappa i ett varuhus, våra samtal med våra patienter handlar om deras hälsa och välbefinnande, så jag kommer att ge några råd till alla patienter där ute som känner att deras läkare har för bråttom med dem! 

Det låter som en mycket enkel sak att säga, men jag kan med säkerhet säga att de flesta läkare inte skulle vilja höra det från sina patienter. Som läkare är vi yrkesverksamma människor med ett samvete (åtminstone de flesta av oss) som alltid vill göra ett bra jobb och ge ett bra intryck. Med andra ord vill de flesta läkare inte att deras patienter ska uppfatta dem som människor som har bråttom. Därför kan jag nästan garantera att de flesta läkare, efter att ha fått höra detta, medvetet kommer att sakta ner och spendera några minuter extra tillsammans med dig! I denna situation vill du som patient ha mer tid med din läkare och läkaren kan äntligen ge dig den tiden.

Detta är mitt råd till alla de patienter som känner att en läkarundersökning går för fort och är för ytlig nästa gång. Var bara artig och respektfull och säg lugnt till din läkare: "Doktorn, du verkar ha bråttom idag!"

Få men tydliga ord, håller du inte med?

Advertisement