Den här modiga kvinnan räddade mer än 150 judiska barn under förintelsen genom att låtsas att de var hennes

av sofia

24 April 2021

Den här modiga kvinnan räddade mer än 150 judiska barn under förintelsen genom att låtsas att de var hennes
Advertisement

Bland de mörkaste sidorna i människans historia finner vi självklart historien om de fasor som Europa upplevde under nazistregimen som uppstod i Tyskland på början av 1930-talet och som sedan spred sig i samband med utbrottet av andra världskriget och är vad vi idag kallar för förintelsen. En fläck som för alltid förblir outplånlig i minnet hos dem som upplevt denna hemska tid personligen och för dem som förlorade nära och kära i ett koncentrationsläger. År av fasa där det dock även finns massor av berättelser om mod och hopp som förtjänar att delas...

via NPR

United States Holocaust Memorial Museum/Wikimedia

United States Holocaust Memorial Museum/Wikimedia

Idag vill vi berätta historien om Marion van Binsbergen, en kvinna född i Amsterdam år 1920 från en rik familj som var mycket öppen för social integration, en integration som var typisk för Holland vid den tiden. Detta förändrades dock i början av 1940, då Hitlers Tyskland ockuperade Nederländerna och införde raslagar mot befolkningen av judiskt ursprung även där. År 1941 fängslades hon i 7 månader efter att ha brutit mot utegångsförbudet och lämnat ut känslig information till brittiska BBC, året därpå bestämde kvinnan att hon skulle göra allt för att rädda de hon kunde efter att ha bevittnat ett våldsamt ingripande av nazisternas armé på ett barnhem för judiska barn.

Efter att med egna ögon ha bevittnat hemska händelser från kriget och hatet mot den judiska befolkningen bestämde Marion att hon skulle göra allt som stod i hennes makt för att i hemlighet stödja det nederländska motståndet.

Advertisement
United States Holocaust Museum

United States Holocaust Museum

Under de åren då hon samarbetade med motståndet i sitt land lyckades Marion rädda cirka 150 barn från de hemska deportations- och koncentrationslägrena genom att låtsas att barnen var hennes egna. Det mest slående fallet var 1944, när den modiga kvinnan räddade den holländska filosofen Fred Polaks tre barn och hela hans familj genom att agera med mod och beslutsamhet. För att se till att de tre barnen inte deporterades, sköt Marion den personen som hade upptäckt familjen Polak, som tack och lov under tiden hade gömt sig med kvinnans hjälp.

I slutet av kriget beslutar Marion att arbeta med FN i Tyskland och där möter hon Anton Pritchard, en av ledarna för de överlevande rehabiliteringslägrena. 1947 gifte hon sig med mannen och flyttade permanent till USA, där hon sedan fortsatte att stödja och hjälpa familjer till judiska flyktingar.

United States Holocaust Memorial Museum

United States Holocaust Memorial Museum

År 1981 tilldelades kvinnan titeln "Rättfärdig bland folket", en prestigefylld utmärkelse som ges till alla de icke-judiska medborgare som gjorde allt för att försöka rädda så många judar som möjligt från dåtidens nazister.

Även om inte särskilt många människor känner till historien om Marion Pritchard förtjänar den att delas som ett vittnesmål om hur mycket människans mod kan göra stor skillnad även under historiens allra mörkaste stunder.

Advertisement