En utmattad mamma förklarar varför man inte bör besöka någon som precis har fött barn

av sofia

21 Mars 2021

En utmattad mamma förklarar varför man inte bör besöka någon som precis har fött barn
Advertisement

Katie Bowman hade precis fött barn 24 timmar tidigare när hennes sjukhusrum "invaderades" av familjemedlemmar som var ivriga att träffa den lilla nykomlingen. Någon fotade henne i det som måste ha varit ett ögonblick av glädje och firande för mor- och farföräldrar, vänner, farbröder och kusiner i det rummet, men tyvärr inte för henne. Detta syns tydligt på hennes ansiktsuttryck. Budskapet som den här nyblivna mamman vill sända ut är väldigt enkelt: efter att ha haft en bebis inne i sin kropp i 9 månader behöver en mamma först och främst vila och sedan vänja sig vid tanken på att ha blivit mamma. Är det för mycket att be om en dag eller två för att återhämta sig från förlossningen? Frågan som Katie ställer är helt klart retorisk och är bara början på allt det som hon har att säga om saken.

via Facebook / Katie B.

Advertisement
Facebook / Katie B.

Facebook / Katie B.

Att bli mamma är ingen dans på rosor och även om vänner och släktingars entusiasm är förståelig, kanske vi bör rikta vår uppmärksamhet åtminstone under de första 24 timmarna mot den ansträngning som mamman just har gjort och ge henne lite utrymme för att hinna återhämta sig. Hur ska man annars hinna förstå hur man ska hålla sitt nyfödda barn i famnen eller amma det om rummet är fullt av människor som inte kan vänta med att fota och ge presenter? Hur vackert det än är, är en förlossning även smärtsam och även amningen kan vara det. Tänk dig själv att lida varje gång bebisen är hungrig, tröttheten och frustrationen kommer att växa för varje dag som går! Om man nu är medveten om alla dessa svårigheter, varför fortsätter människor ändå besöka nyblivna mammor på sjukhuset omedelbart efter förlossningen?
 
 
 

Advertisement
Facebook / Katie B.

Facebook / Katie B.

Även om Katie var väl medveten om sina behov och de var garanterat allt annat än fraser som "du ser väldigt trött ut!" eller "du har redan gått ner några kilo, va?" - hade hon inte styrkan att höja sin röst för att be vänner och släktingar vänta under det första ögonblicket, som var så känsligt både för henne och för barnet. Hennes reflektion är en inbjudan till andra om att ge framtida mammor lite utrymme och att respektera deras behov: "Nästa gång någon du känner får barn, kom ihåg hur trött den nya mamman kan vara. Jag vet att man inte vill något hellre än att se den nyfödda bebisen, men kom ihåg att det inte är din rätt att få besöka en bebis, utan ett privilegium".

Kort sagt, tänk efter noga nästa gång.

Advertisement