"Plugga inte på universitetet" En mammas brev till sina barn ger upphov till debatt

av sofia

11 Mars 2021

"Plugga inte på universitetet" En mammas brev till sina barn ger upphov till debatt
Advertisement

I livet ska du göra vad du vill och inte det du måste - tycker Cathy Brown, en mamma som efter många år har förstått att nyckeln till lycka kanske inte ligger i att alltid göra det som "ser bra ut" och som krävs för att få toppbetyg på college, men för att följa sin egen instinkt. Självklart önskar alla föräldrar det bästa för sina barn, men det finns så många sätt att önska lycka och välstånd, och för Cathy är det inte att tvinga sina barn att gå på college. Själv var hon en av dem som för att behaga sina föräldrar hade skrivit in sig på universitetet. Hon fick alltid högsta poäng och om hon ibland råkade få en lägre poäng kunde hon inte acceptera det, men var det verkligen lycka? Idag är Cathy en vuxen kvinna och har skrivit ett mycket meningsfullt brev till sina barn, som samtidigt riktar sig till alla unga människor och alla föräldrar där ute som funderar över dessa begrepp.

via cathybrown2100/Instagram

Advertisement
cathybrown2100/Instagram

cathybrown2100/Instagram

För att sammanfatta hennes tankar skulle vi kunna citera den del av brevet som fått mest uppmärksamhet "Plugga inte på universitetet". Vi måste dock specificera att Cathy, med detta brev, inte ville minska vikten av att ha ett rikt kulturellt bagage eller en utbildning bakom sig, utan snarare att det inte ska vara ett villkor i livet att ha en universitetsexamen till varje pris. Om du inte har en stor passion för en viss kurs är det kanske bättre att göra något annat. Cathy säger att hon känner sig mycket lyckligare med  vetskapen att hennes barn väljer det som är rätt för dem och inte vad som anses rätt av samhället: "Jag skulle föredra att de tog en ryggsäck och åkte till Sibirien, eller startade ett eget företag som tillverkar naturlig tvål, eller volontärarbete i Haiti, vad som helst." Allt detta för att säga att hon redan känner sig mycket stolt över sina barn och att de inte behöver plugga på universitet för att hon ska känna sig stolt över dem.

Advertisement
cathybrown2100/Instagram

cathybrown2100/Instagram

Cathy talar av egen erfarenhet eftersom hon vet hur det känns att leva och bara tänka på "att få ut det mesta". Idag har hon tre barn och är journalist, men när hon var ung var hon bokstavligen "besatt" av att uppnå vissa mål, i vad man skulle kunna definiera som en evig kamp mot tiden och mot alla. Naturligtvis tog hon examen med högsta betyg och gjorde det delvis för att tillfredsställa en önskan som hennes föräldrar omedvetet tvingat på henne. Men hon vill inte upprepa samma misstag med sina barn och känner att hon måste ge dem mer frihet. "Jag kunde inte bry mig mindre om huruvida du går på college eller inte" skriver Cathy och fortsätter: "Jag skulle vilja att du gör saker som bara är till synes irrationella, men drivna av passion, det finns en miljon sätt att försörja dig själv ekonomiskt och du behöver inte bry dig om vad andra tycker. Lär dig att omfamna, hylla och värdesätta spontanitet. Ta inte kål på bra idéer genom att tänka för mycket."

Användbara råd som kan hjälpa många osäkra ungdomar att hitta sin egen väg i livet.

Advertisement