Hon föder tvillingar vid 64-års ålder, men sedan anses hon vara "olämplig som mamma" och förlorar vårdnaden om sina barn

av sofia

05 Mars 2021

Hon föder tvillingar vid 64-års ålder, men sedan anses hon vara "olämplig som mamma" och förlorar vårdnaden om sina barn
Advertisement

Numer representerar åldern inte längre ett oöverkomligt hinder för moderskap. Även kvinnor i en viss ålder kan bli gravida tack vare de anmärkningsvärda vetenskapliga framsteg som vi har uppnått. Mauricia Ibanez är verkligen ett perfekt exempel på detta. Kvinnan födde tvillingar år 2017, när hon var 64 år gammal. Det var tack vare en befruktningsterapi som genomfördes i USA som Mauricia lyckades förverkliga sin dröm om att bli mamma igen. Det var ett mycket kontroversiellt val, inte bara på grund av kvinnans höga ålder utan också eftersom socialtjänsten tidigare hade tagit ifrån henne vårdnaden av hennes dotter. Vid 69-års ålder förlorade Mauricia även vårdnaden om tvillingarna, eftersom hon "inte ansågs vara lämplig" som mamma.

via El correo de burgos

Advertisement
Youtube / El Pais

Youtube / El Pais

Mauricia Ibanez anses vara den "äldsta mamman i Spanien" och vid 64 års ålder födde hon ett tvillingpar. Kvinnan som tidigare arbetat som tjänsteman vid utrikesdepartementet bestämde sig för att genomgå konstbefruktning i USA för att få barn. Med konstbefruktning lyckas man ofta övervinna hindren för den naturliga befruktningsmekanismen och Mauricia födde på så sätt tvillingar år 2017, men förklarades sedan mentalt sjuk och fråntogs sina barn. Det var inte första gången som kvinnan anklagades för detta och hon hade tidigare berövats vårdnaden även om sin första dotter, eftersom socialtjänsten ansåg att kvinnan försummade henne.

Advertisement
Youtube / El Pais

Youtube / El Pais

Hennes fall hade redan väckt stor kontrovers på grund av det moderna problemet med "mormödrar som blir mödrar", alltså människor i en viss ålder som, tack vare teknikens framsteg, lyckas förverkliga sina drömmar om att bli föräldrar. Mauricia har inte sett sin första dotter sedan 2014 och har ingen kontakt med henne längre, men vet att flickan har hittat en  adoptivfamilj i Kanada. Tvillingarna som föddes år 2017 är nu 4 år gamla och socialtjänsten har bestämt att Mauricia inte kan ta hand om dem heller på ett ansvarsfullt sätt, men utan att utesluta en eventuell familjeåterförening när barnen vuxit upp. Mauricia känner sig naturligtvis borttappad och desperat eftersom alla hennes barn tagits ifrån henne.

I Spanien fanns det ett tidigare fall som hade satt rekord. En kvinna vid namn Carmen Bousada hade fött tvillingar vid 67 års ålder och var den äldsta mamman i Spanien, men efter endast tre år drabbades hon av en svår form av cancer.

Advertisement