"Coronaviruset påminner oss om att vi inte äger världen" den djupa reflektionen av Pepe Mujica

av sofia

09 April 2020

"Coronaviruset påminner oss om att vi inte äger världen" den djupa reflektionen av Pepe Mujica
Advertisement

I en period som den vi upplever just nu när covid-19 viruset mycket snabbt förvandlades till en global pandemi, fick vi lära oss på vår egen bekostnad att livet är ömtåligt, de få tryggheter som vi trodde att vi hade gick upp i rök på bara några veckor. De flesta av oss har i olika delar av världen tvingats leva instängda i våra hem i väntan på att infektionskurvan ska sjunka avsevärt, medan naturen utanför trivs och frodas och verkar likgiltig inför människans smärta.

via Aneddotica Magazine

Advertisement
Protoplasma K/Flickr

Protoplasma K/Flickr

Urugays föredetta president, Josè "Pepe" Mujica, som alltid har varit mycket uppmärksam på miljön och bevarandet av naturen och vår naturliga livsmiljö, öppnade sig och gav oss en vacker reflektion under denna pandemi, där spridningen av coronaviruset verkar påminna oss om att den värld vi lever i, planeten som är värd för oss, egentligen inte tillhör oss som vi felaktigt verkar tro: "Låt oss inte luras... det är inte ett ekologiskt problem, utan ett politiskt. Människan har aldrig haft så mycket resurser, kapacitet och kapital för att stoppa dessa fenomen av förstörelse av planeten. Vi går mot en "ekologisk förintelse" och den förbereder en gigantisk panna för att steka oss."
 

Advertisement
Piqsels

Piqsels

Den stora förändringen som vi kan göra under denna period av stark (obligatorisk) ensamhet och tid för att tänka är att försöka hitta en viss inre lycka. Som Mujica säger, "Den värsta ensamheten är den vi har inombords, det är dags att meditera. Prata med dig själv och försök föreställa dig ett fönster mot himlen. Till alla er som känner sig ledsna och missnöjda i dessa stunder, säger jag: tills du kommer att ha en anledning att leva och slåss, kommer du inte att ha tid för sorg."

Kloka ord som verkligen ger oss mycket, mycket tid för att på allvar fundera över oss själva och planeten runt omkring oss. Ord som vi borde hålla inom oss för alltid och värdesätta, särskilt i bräckliga tider som dessa.

Advertisement