Coronaviruset - tips från experterna för att desinficera maten du handlat när du kommer hem från mataffären för att minska smittorisken

av sofia

03 April 2020

Coronaviruset - tips från experterna för att desinficera maten du handlat när du kommer hem från mataffären för att minska smittorisken
Advertisement

Coronaviruspandemin är en nödsituation som vi tyvärr har lärt oss att leva med sedan flera dagar tillbaka nu. Varje daglig handling och relation med samhället utanför hemmet, i denna situation, har förändrats och vi måsta alla vidta specifika försiktighetsåtgärder för att skydda oss själva och andra. En av de få saker vi fortfarande kan - och ofta måste göra - är att gå hemifrån för att handla mat.

Det är i detta fall som vi inte får glömma att vara lite extra försiktiga med tanke på denna speciella situation. Det kommer nyheter och  råd från olika håll under dessa dagar och i många fall skapar detta till och med lite förvirring. I den här artikeln vill vi fokusera på vad man bör göra med matvarorna man tar hem efter att ha varit i butiken, och vad man kan göra för att minska risken för smitta.

via Healthline

Advertisement
Pexels

Pexels

Låt oss börja med att säga att den största risken, när vi handlar mat, är närkontakten med andra människor. Detta innebär att vi bör försöka hålla avståndet från människor runt omkring oss och uppmana andra att flytta sig om de kommer för nära.

Självklart kan vi inte undvika att röra vid och köpa ​​de produkter vi behöver. Enligt Charlotte Baker, professor i epidemiologi vid Virignia-Maryland College of Veterninary Medicine, borde vi alltid ha med i beräkning att alla föremål och ytor i mataffären har berörts av någon annan före oss, inklusive eventuellt smittade människor.

Därför bör man enligt experten vara försiktig när man kommer hem med maten. Elizabeth Andress, professor vid University of Georgia, föreslår att du, för säkerhetsskull, bör desinficera lådor, burkar och matförpackningar väl hemma, eller ta bort allt som kan kastas från förpackningen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Efter denna operation är det bra att tvätta och desinficera bord, möbler och ytor där vi placerat matvarorna och om vi har använt återanvändbara påsar bör även dessa rengöras. Det är underförstått att det efter att vi har gjort allt detta är viktigt att tvätta händerna noga såväl som att undvika att röra dig i ansiktet medan du tar i maten.

Du får inte i något fall tvätta maten med tvål, eftersom det kan vara hälsofarligt. För att rengöra den är det bättre att använda sig av vatten, eventuell med lite bikarbonat. Det är därför inte nödvändigt, som vi ibland fått höra, att låta matvarorna "vila" i tre dagar innan vi kan använda dem.

Det räcker med att vara uppmärksam när du hanterar maten och ställer ned den i huset och om möjligt bör du rengöra eller kassera förpackningarna. Någon extra ansträngning är tyvärr nödvändig speciellt just nu för att vara säker på att vi verkligen har gjort allt för att skydda oss mot detta virus!

Pxfuel

Pxfuel

Advertisement