x
9 sätt på vilket föräldrar får…
Den här hunden blev målad grön av några hjärtlösa människor och riskerar nu att dö Efter att ha blivit instängd i en bur och kastad i en iskall sjö räddades den här hunden av en mycket generös man

9 sätt på vilket föräldrar får barn att hata böcker enligt den här italienska författaren

19 November 2019 • Av sofia
984
Advertisement

Den stora sago- och barnlitteraturförfattaren Gianni Rodari behöver ingen introduktion, med sina skrifter och publikationer förändrade han radikalt sättet att se på barndomen och utbildningssystemet i efterkrigstidens Italien. Gianni Rodari är en stor förespråkare för läsning och i sin berömda bok "Fantasiskola" räknar han på ett ironiskt sätt (men inte alltför mycket) de nio sätten på vilka vuxna systematiskt förvandlar läsning till en tråkig skyldighet för barnen.

via: Maecla

image: Pexels

Här är de 9 sätten på vilka vi lär barnen att "hata" läsning enligt den italienska författaren:

  • Att föreslå en bok som ett alternativ till TV: på detta sätt målas tvn upp som något negativt, när det enligt författaren även skulle kunna vara pedagogisk och kreativt för det mindre barnet att se på vissa program och genom att göra så här uppmuntrar man garanterat inte barnet till att läsa.
  • Att föreslåt en bok som ett alternativ till serietidningar: det hierarkiska systemet där serier betraktas som "mindre värda" än en bra roman är ett tankesätt vi måste ta oss ur enligt Rodari. Det finns inget som säger att de som läser serietidningar inte kommer att tycka om att läsa mer svårlästa böcker i framtiden.
  • Säga att barn förr i tiden läste mer: du kan inte få små barn att älska en generation eller tidsera som de själva inte har upplevt.
  • Att säga att våra barn har för många distraktioner: det är upp till samhället och deras organisation att tillhandahålla giltiga utbildningsalternativ för de nya generationerna ...
  • Att beskylla barn om de inte gillar att läsa: för Rodari är det för lätt att skylla på bristen på passion för att läsa hos barnet. Det är vi vuxna som måste bli bättre på att stimulera barnens kognitiva tillväxt.
  • Förvandla böcker till ett tortyrinstrument: det stora antalet hemläxor som skolan gav förr och fortfarande ger idag motiverar verkligen inte passionen eller viljan att läsa, eftersom böcker sedan ses som ett verktyg för att bara studera och anstränga sig.
  • Att vägra läsa för sitt barn: du måste veta hur du läser med entusiasm och passion, förälderns eller lärarens röst är de enda vuxna guiderna som barnet har och kan följa...
  • Att inte erbjuda tillräckligt många valmöjligheter: Rodari rekommenderar att ett litet hembibliotek bör skapas för barnet, så att det även i hemmet i lugn och ro kan känna sig motiverat till att använda det.
  • Tvinga barnet att läsa: att tvinga ett barn att läsa är den metod som kommer att vara minst effektivt. Kärleken till läsning förmedlas inte med tvång, utan är något som kommer inifrån och är subjektivt.

Kära mammor och pappor, Gianni Rodaris tips, även om de är gamla med tanke på utvecklingen av dagens teknik, är ändå användbara och aktuella. Ta vara på dem!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack