Den här autistiska killen kan rita av hela städer ur minnet efter att endast ha tittat på dem en gång - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Den här autistiska killen kan rita…
Ett par hittar mer än 200 valnötter som några ekorrar gömt undan i motorhuven på sin bil Ägaren dör efter en lång sjukdom och hans trogna hund avlider 15 minuter senare

Den här autistiska killen kan rita av hela städer ur minnet efter att endast ha tittat på dem en gång

Av sofia
841
Advertisement

Det finns individer som föds med mycket speciella förmågor, som förvånar för deras egenhet. När han bara var tre år diagnostiserade läkarna den unga Stephen Wiltshire med en allvarlig form av autism - Stephen talade inte tills han var 7, då han började uttala sina första ord. Det överraskande är dock att med tiden utvecklade Stephen en annan typ av förmåga, efter en enda blick kunde den unge mannen rita av hela städer i detalj. Intressant, eller hur?
 

På 1970-talet gav läkare inte särskilt mycket hopp för familjerna till patienter med autism och beskrev deras framtid som oroande. 1977 berättade läkarna för Stephens föräldrar att 3-åringen inte talade för att han hade autism. Samma år dog barnens far i en motorcykelolycka. Tiden visade dock att framtiden för lilla Stephen inte var lika oroande som läkarna förutspått.

Vid 5-års ålder lyckades han komma in på Queensmill School i London, en skola för autistiska barn och det var här Stephen började visa sitt intresse för att rita.

I början var huvudmotiven på hans teckningar främst djur och maskiner. Sedan började han med skisser av berömda byggnader i London, såväl som med flygfoton över imaginära städer förstörda av jordbävningar - ett speciellt drag i hans små verk efter att ha studerat jordbävningar i skolan. På kort tid utvecklade han sedan en professionell, nästan manuell kunskap om amerikanska bilar och fortsatte att producera allt mer komplicerade stadslandskap.

Vid 7 års ålder sa han sitt första ord: "papper". Vid 9 års ålder kunde han tala på ett korrekt och fullständigt sätt.

Advertisement

Vid 8-års ålder fick han sin första jobb, nämligen en skiss av Salisbury-katedralen för premiärminister Margaret Thatcher. 1987 ville ett BBC-program dokumentera Stephens otroliga förmågor och ta honom till en byggnad som han aldrig sett tidigare - järnvägsstationen St. Pancras, en byggnad från den viktorianska tiden i centrala London - som de bad honom återge, vilket den unge mannen också gjorde. Förutom hans otroliga teknik är det en sak som verkligen förvånar, nämligen att Stephen kan minnas alla små detaljer om ett objekt, en stad eller ett scenario. En otrolig mängd information.

Det är även värt att nämna att mannen (som nu har passerat 40-års tröskeln) bara efter en kort helikoptertur över Singapore lyckades avbilda en del av staden med hjälp av sitt fantastiska minne.

Idag tillbringar Wiltshire större delen av sin tid med att rita stadslandskap. Han ställer ut sina teckningar på ett permanent galleri i London och visar dem över hela världen. Vanligtvis tar han en kort helikoptertur över staden han vill skildra, memorerar de viktigaste delarna och "mäter" deras storlek.

Oftast arbetar Wiltshire för någon förening eller sak, inklusive konstutbildning för barn i skolor.

Wiltshires syster, Annette, berättar att det är hennes brors konst som gör honom speciell och skiljer honom från vanliga människor - inte hans autism. "Stephen förstår inte sin autism... men han förstår väldigt bra att han är en konstnär... en konstnär i sitt eget slag som inte borde kännetecknas för sin autism. Det är viktigt att fokusera på hans talang och hur han övervunnit sina hinder."
 

Advertisement

En konstnär med en slående talang!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack