Att pussas mycket hjälper dig att gå ner i vikt och komma i form

sofia

13 September 2019

Att pussas mycket hjälper dig att gå ner i vikt och komma i form
Advertisement

Att pussas får dig att gå ner i vikt. För många kan detta ha varit känt sedan länge, men mest på ett skämtsamt sätt eller som en trevlig ursäkt för att stjäla en kyss.

Men vetenskapen har nu fastställt att detta är helt sant och kvantifierar energiförbrukningen av denna trevliga och intima aktivitet. En intensiv kyss kan bränna upp till tolv kalorier per minut! Det säger sig självt att om man släpper loss lite så kan man bränna 100 kalorier i ett svep...
 

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Studien genomfördes av University of Louisville, Kentucky, samordnad av Dr. Bryant Stamford och publicerades på Archives Of Sexual Behavior. När man kysser någon rör sig cirka trettio muskler i ansiktet och nacken samtidigt och man tränar vävnaderna som är ansvariga för huruvida små irriterande rynkor uppstår eller ej.

Ämnesomsättningens takt fördubblas och kroppen tenderar att utnyttja de lätttillgängliga fett- och kolhydratreserverna. Som om det inte var tillräckligt att kyssar hjälper till att hålla formen lyfte undersökningen även fram de positiva effekterna ur en psykologisk synvinkel.

Unsplash

Unsplash

Marina Sangonzalo, en psykolog på Quirón Salud-sjukhuset i Valencia, säger att välgörande ämnen som endorfiner, dopamin och oxytocin frigörs i kroppen under en kyss, vilket lindrar ångest, stress och ger en trevlig känsla av uppfyllelse. Som en följd genereras också en "smärtstillande" effekt som liknar små doser av morfin, så det är kanske inte egentligen är fel att be någon "pussa på såret".

Utbyte av saliv hjälper till att motverka plack på tänderna och stärker immunförsvaret, två andra goda skäl för att kyssas så mycket som möjligt och ofta. Sammanfattningsvis, om det inte räckte med det faktum att kyssar är något underbart och typiskt för den mänskliga arten, finns det nu många andra goda skäl till att göra det för att ta hand om sin hälsa.
 

Advertisement
Pexels

Pexels

Advertisement