Klimakteriet - låt oss lära oss att känna igen symptomen och följderna av dessa hormonförändringar - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Klimakteriet - låt oss lära oss att…
Händernas kraft - det här är fördelarna som uppnås när du sätter dem så här Han kastar sin nya bil i sjön för att hämnas på föräldrarna som inte köpt honom en Jaguar

Klimakteriet - låt oss lära oss att känna igen symptomen och följderna av dessa hormonförändringar

Av sofia
903
Advertisement

Klimakteriet är en fas av mycket betydande förändringar i en kvinnas liv. Det inträffar vanligtvis omkring 50 års ålder, med subjektiva skillnader som kan relatera både till typen av symptom och tidpunkten för deras början. Vanligtvis uppdagas detta tillstånd när menstruationscykeln avbryts i minst 12 månader i rad. För en definitiv diagnos kan läkaren sedan begära specifika kontrolltester.

via: NHS
image: Pexels

När man misstänker att ens fysiska tillstånd förändras på grund av klimakteriet är det lämpligt att börja göra bentäthetsmätning, ta blod- samt hormonprover och genomföra ultraljud för bäcken och bröst. Vissa individer har turen att gå igenom denna fysiologiska process utan alltför många problem, men för många andra blir övergången istället en obehaglig fas i livet.

Det börjar med de klassiska värmevallningar, både under dagen och på natten, med humörsvängningar på grund av varierande hormonnivåer och sedan trötthetskänslan som följer allt detta. Minskningen av östrogenproduktionen påverkar kroppens olika funktioner såsom immunförsvaret, hjärnan, hjärtat, benen etc.
Andra vanliga symtom är till exempel frossa, minskad sexlust, torrhet i slidan, bröstsmärtor, stickningar, torr hud, oregelbundna hjärtslag, matsmältningsstörningar, muskel- och ledvärk, obehag vid urinering, håravfall, viktminskning och  koncentrations svårigheter.

image: Pixnio

Varaktigheten för allt detta varierar också från person till person. Det finns kvinnor som lyckas anpassa sig på ett år eller två, medan andra står inför en långsammare process som kan pågå i över tio år.

I många fall skickar kroppen ut varningssignaler ganska långt före klimakteriet, så att vi kan förbereda oss i förväg. Vi bör därför hålla ett öga på förändringarna i menscykeln, både i kvantitet och regelbundenhet. Glöm inte att uppmärksamma bäckensmärta eller bröstspänningar, särskilt när de inte är övergående. Slutligen kan torra slemhinnor, värmevallningar och regelbunden huvudvärk också vara tydliga symptom.

De dåliga nyheterna är att klimakteriet inte kan undvikas, men den goda nyheten är att den kan hanteras på ett sätt som ger så få problem som möjligt. Förutom att följa medicinska anvisningar vid behov, ligger hemligheten i rätt näring, regelbunden träning och att försöka upprätthålla en positiv inställning.

Tags: KvinnorHälsaMedicin
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack