Enligt Maria Montessori bör vi hjälpa barnen att hjälpa sig själva - TittaPaVideon.se
x
Enligt Maria Montessori bör vi hjälpa…
Ta farväl av de klassiska gamla ålderdomshemmen - den nya lösningen kallas seniorboende Att kittla barn kan vara skadligt - forskarna förklarar varför

Enligt Maria Montessori bör vi hjälpa barnen att hjälpa sig själva

25 Juni 2019 • Av sofia
917
Advertisement

Hur många gånger har vi bevittnat scenarion där föräldrarna - eller någon annan - har rusat fram för att hjälpa ett barn att utföra enkla handlingar som de själva om de fick lite mer tid skulle ha kunnat göra? Kanske har det också hänt att vi själva har gjort det, övertygade om att det, för att spara tid eller kanske "skydda" barnen från problem som skulle kunna uppstå var den enklaste lösningen i dessa ögonblick att göra sakerna åt dem. Sådana tillfällen kan bli väldigt många under ett barns uppväxt. Man bör dock komma ihåg att det man som föräldrarna tror är rätt kanske inte alltid är det för barnet. Återigen kan vi ta lärdom av Maria Montessoris principer, låt oss kika på hur.

Den berömda lärarinnan och pedagogen har i sitt verk Education for freedom fokuserat på vad som verkligen händer när ett barn försöker göra någonting och får hjälp eller ersätts helt av en vuxen.

Att uttrycka sig genom att utföra en specifik handling är, för de små, en källa till stolthet och självförtroende. Alltför ofta försöker vi skydda dem från eventuell ansträngning, men i verkligheten, i dessa ögonblick, glömmer vi att barn faktiskt vill arbeta. För dem är varje liten gest en utmaning som hjälper dem att växa. Även om barnet försöker tusen gånger är det bättre att låta henne eller honom göra det. När, och om barnet behöver hjälp, kommer det att be om det.

Innan vi förbjuder något, eller gör något åt dem, låt oss komma ihåg att stanna upp ett ögonblick och bedöma hur viktigt det kan vara för barnet att få göra det. Om situationen tillåter det är det bättre att iaktta vad barnet gör och endast vid verklig fara ingripa. Man bör inte skapa någon förutbestämd, säker och testad metod för föräldrar eller pedagoger, eftersom det inte uppfyller barnets reella behov.

Självklart bör detta inte leda till slutsatsen att barn får göra precis vad de vill barn, i självbekräftelsens namn. Det är emellertid nödvändigt att utvärdera var situation för sig, när en vuxens bör eller inte bör ingripa för att styra barnet mot ett visst val.

Advertisement

Att försöka och försöka igen är helt normalt. Det är  just så ett barn kommer att begå misstag, förstå och dra lärdom av sina misstag för att lyckas bättre i framtiden. Att ingripa för tidigt kan få barn att känna sig oförmögna och minska deras självförtroende. Låt oss ta oss tid, när det är möjligt, och hjälpa dem att göra saker själva.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack