Stroke - 5 saker som kan rädda ditt liv - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Stroke - 5 saker som kan rädda ditt…
En Att ta ett varmt bad bränner samma mängd kalorier som en halvtimmes promenad enligt en undersökning

Stroke - 5 saker som kan rädda ditt liv

Av sofia
1.351
Advertisement

Stroke är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna och innebär att en artär bryts eller stängs av, vilket leder till att blodtillförseln till hjärnan (ischemisk stroke) avbryts eller en okontrollerad blodtillförsel på grund av själva brottet (hemoragisk stroke). Stroke förekommer vanligtvis bland den äldre befolkningen i åldern 65-85 år, aningen vanligare bland män. Chansen att överleva är starkt kopplad till tidsfaktorn, så det är nödvändigt att känna till varningssignalerna som kan avslöja en attack.

Stroke är i huvudsak en "hjärninfarkt", det vill säga det tillfälliga avbrottet av blodtillförsel till ett eller flera områden i hjärnvävnaden, som orsakas av obstruktioner eller blodproppar. Om denna blackout fortsätter för länge, kan konsekvenserna vara irreparabla och leda till nekros av de drabbade cellerna. Här är de viktigaste varningssignalerna som kan rädda ditt liv:

  • Stelhet i axlar och nacke. Om du inte lider av fetma eller cervikal artros och känner dig stel och inte kan nudda bröstet med hakan bör du kontakta din läkare.
  • Yrsel och förvirring. Yrsel och brist på klarhet i sinner är andra tecken som kan tyda på att en potentiell stroke pågår.
  • Plötslig migrän. Otillräcklig blodtillförsel orsakar lidande för hjärnan så därför bör man aldrig ta lätt på om man slås av en plötslig och mycket stark huvudvärk.
  • Suddig syn eller att se dubbelt. Störningar i synen på ett eller båda ögonen är ganska vanligt vid stroke och är en varningssignal som inte bör undervärderas.
  • Känsla av styvhet i en eller fler kroppsdelar. Domnande känsla, svaghet eller förlamning av ben, armar eller ansikte är tydliga symptom på att något inte är som det ska.
Advertisement

Riskfaktorerna är: högt blodtryck, rökning, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, alkohol och droger, fetma, felaktig kost, ångest / depression, stillasittande livsstil, neurologiska problem. Vid nödstituation, ring 118, kör inte själv och ät eller drick ingenting.

Om du bevittnar någon som drabbas av en stroke, måste du förbereda dig för att stödja huvudet på personen i fråga eftersom den skulle kunna kräkas. Du bör även försöka få personen att känna sig trygg och tala lugnt med henne eller honom. När du kontaktar akutstjänsten måste patienten övervakas och hans eller hennes tillstånd beskrivas för vårdpersonalen. Man bör icke glömma att, särskilt om du är under 60 år, är chanserna att överleva höga, upp till 70%.

Dela och sprid denna information, du skulle kunna rädda någons liv!

Tags: Må braHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack