De 7 superkrafterna hos vänsterhänta personer

av sofia

16 Maj 2019

De 7 superkrafterna hos vänsterhänta personer
Advertisement

Om du tillhör de 10% av världsbefolkningen som använder vänstra handen för att skriva, betrakta dig själv som en del av en liten krets begåvade människor. Faktum är att vetenskapen har bidragit till att sudda ut av en av de mest utbredda fördomarna från ett förflutet som fortfarande ligger ganska nära. Våra morföräldrar kan berätta för oss om de ansträngningar som de tvingades till i skolan, för att överge "djävulens hand" och lära sig att skriva med höger. Idag understryker ett flertal studier de superkrafter som är kopplade till de personer som använder vänster och här är några utav dem.

Advertisement
kuebi/wikimedia

kuebi/wikimedia

  • 1. Bättre hörsel. Vänsterhänta personer kan lättare uppleva ljudvariationer än högerhänta. Språket bearbetas i den vänstra hjärnhalvan, som är ansvarig för plötsliga förändringar av ljud. I stället utvecklar den högra - mer utvecklad hos vänsterhänta - ljud som varierar långsamt.
  • 2. Stor intelligens. En studie genomförd av Atens universitet erbjöd vänsterhänta och högerhänta människor ett Trail Making Test på kognitiva förmågor. Resultatet? Att vänsterhänta personer visade snabbare och mer exakta rumsliga färdigheter, större mental flexibilitet och ett mer kraftfullt minne.
Advertisement
pexels

pexels

  • 3. "Presidentliknande" egenskaper. Enligt vissa experter skulle vänsterhäntade personer ha större språkförmåga, en mycket viktig kvalitet för en politiker och bland amerikanska presidenter har majoriteten varit vänsterhänta - oavsett politiska anpassningar: Bill Clinton, Ronald Reagan, Herbert Hoover, Gerald Ford, George W Bush och Barack Obama.
  • 4. Stora brottare. Den vänstra kroken är ett kraftfullt verktyg i strid och i allmänhet rör sig vänsterhänta människor på ett mer oförutsägbart sätt, eftersom deras hjärnor är uppbyggd på ett annat sätt.
  • 5. Mer motståndskraftiga mot stroke. Vänsterhänta personer återhämtar sig bättre efter en stroke, eftersom de enligt forskare är tvungna att stärka båda hjärnhalvorna. Dessutom är de bättre på att använda den andra handen och kompensera för skador på den skadade delen av hjärnan.
Drewshotz/andrew stephen/wikimedia

Drewshotz/andrew stephen/wikimedia

  • 6. Större kreativitet. I det här fallet är det fakta snarare än vetenskap som gynnar denna avhandling. Det finns många vänsterhänta artister, musiker och författare, för att nämna några: Michelangelo, Raphael, Leonardo da Vinci, Renoir. Experter säger att eftersom de tvingas använda olika delar av sina hjärnor, tänker de "outside the box"
  • 7. Högre löner. Enligt Education and Career News tjänar vänsterhänta 26% mer än sina kollegor. Och med tanke på att 4 av 5 av Macintoshs ursprungliga designers var vänsterhänta, är det i vissa fall en förståelig skillnad.

Trots detta försprång är vänsterhänta fortfarande missgynnade, särskilt eftersom de flesta av verktygen och produkterna i omlopp är konstruerade för att användas av högerhänta. Det är därför som denna viktiga minoritet firas med Vänsterhäntasdag den 13:e augusti för att diskutera de svårigheter som utmärker vänsterhänta.

 

Advertisement