Endast 2 % av jordens befolkning har gröna ögon, men detta är inte deras enda ovanliga egenskap

av sofia

19 April 2019

Endast 2 % av jordens befolkning har gröna ögon, men detta är inte deras enda ovanliga egenskap
Advertisement

Enligt vetenskapen har 98% av människor på jorden brun ögonfärgen. Det är faktiskt melanin som ger iris sin färg och definierar dess nyanser. Vid mörka ögon finner detta pigment sin maximala koncentration, i de ljusbruna visar den en måttlig närvaro, medan det i de blåa praktiskt taget är frånvarande. Efter detta framstår det tydligt varför gröna ögon är så speciella, att de bara finns hos 2% av människor i världen.

via owlcation.com

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Men deras sällsynthet är inte den enda anledningen som gör dem speciella jämfört med alla andra. En annan anledning är att deras färg är den enda på jorden som inte beror "bara" på mängden melanin som finns i irisen. Uppfattningen av den gröna nyansen ges av kombinationen av det primära pigmentets bruna plus en annan gul skugga som kallas lipokrom.

För att göra det lite met extremt skulle man kunna säga att gröna ögon därför är lite som att ha en "extra gen", som om det var en mutation i "X-Men" stil. I verkligheten är det faktum att den ovan nämnda blandningen av pigment också har förmågan att reflektera ljus på ett helt unikt sätt, vilket i sin tur skapar andra variationer från person till person, något som också är singulärt och intressant.

Trots att de är så ovanliga kan de gröna ögonen finnas i alla raser i världen, från den kaukasiska till indoamerikanska. På vissa områden på jorden som Skottland eller Irland är denna somatiska detalj utbredd bland över 85% av invånarna. Även i Kina, i en by som heter Liqian, har ungefär två tredjedelar av infödingarna både blont hår och gröna ögon, dock mandelformade. Detta verkar bero deras härkomst från den romerska generalen Marco Licinio Crasso.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

I nuläget finns inga statistiska data som associerar ögonens gröna färg med särskilda personlighetsdrag, men det finns några experimentella observationer. I detalj verkar det som att personer i besittning av denna irländska nyans är tydligt kreativa, har en mystisk och elusiv natur och är också relativt svartsjuka. Det är ingen slump att Shakespeare i Otello skrev "Åh, akta dig för svartsjuka, min herre. Det är ett monster med gröna ögon som spottar på maten som den äter". För att avsluta är gröna ögon också de senaste som avslöjas hos barn då detta sker mellan sex månader och tre år.

Advertisement