En kille med Downs syndrom riskerade sitt liv för att rädda två okända flickor och vägrade vara likgiltig

av sofia

11 April 2019

En kille med Downs syndrom riskerade sitt liv för att rädda två okända flickor och vägrade vara likgiltig
Advertisement

Modet har inget kön, ras, religion, politisk övertygelse och låter sig inte heller stoppas av ett handikapp. Att hjälpa andra är en naturlig instinkt men som inte alla har. Det är inte ovanligt att i nödsituationer, när någon behöver hjälp att den vanligaste reaktionen är att låtsas som ingenting, vända sig åt andra hållet och tänka på sitt eget.

Lyckligtvis finns det de som väljer att göra skillnad, en av dessa är Valerio Catoia, en "speciell" hjälte.

Advertisement
Valerio Catoia/Facebook

Valerio Catoia/Facebook

Den unga mannen med Downs syndrom blev i mars 2018 nominad av den italienska republikens biskop för sin beundransvärda altruism. Den aktuella episoden skedde juli 2017 när pojken var på stranden i Sabaudia, vid Lazios kust, tillsammans med sin far en helt normal dag med sol och bad. Plötsligt hörde de skriket av två systrar i åldrarna 10 och 14 som behövde hjälp eftersom strömmen höll på att dra iväg dem.

Advertisement
Valerio Catoia/Facebook

Valerio Catoia/Facebook

Utan att tveka ett ögonblick kastade Valerio sig i vattnet och fick tag i den minsta, medan hans far tog den andra i säkerhet. Valerio är en utmärkt simmare såpass att han efter mycket träningar lyckats delta i OS i simning för handikappade. Genom att utöva de manövrer som han lärt sig på räddningsträningen lyckades Valerio ta barnet tillbaka till stranden.

Under tiden hade pappa fått tag i hennes äldre syster. Livräddarna kom omedelbart men lyckligtvis hade Valerio och hans far redan avvärjat faran och satt sina egna liv i fara för att rädda de två tjejerna.

pixabay

pixabay

Nyheten om den extraordinära gesten Valerio genomfört har lästs runt om i världen och berört många människor och fått dem att tänka på vad det innebär att vara "normal". För pojken, som bara var 17 vid tiden, var det helt normalt att ingripa för att rädda någon som han inte ens kände.

En undervisning som många bör ta som föredöme och tillåta instinkten av skydd mot andra att alltid råda över rädsla och misstro. Det räcker med att tänka att nästa gång en person behöver hjälp skulle den personen kunna vara du själv...

Advertisement