Enligt den här undersökningen borde man tvätta lakan och handdukar ordentligt 2-3 gånger i veckan

av sofia

10 April 2019

Enligt den här undersökningen borde man tvätta lakan och handdukar ordentligt 2-3 gånger i veckan
Advertisement

Ja, även när det gäller hur ofta man bör tvätta kläder eller lakan och handdukar, ingriper vetenskapen för att ange vilket är rätt genomsnitt att tillämpa. Koftor och tjocktröjor kan till exempel användas flera gånger innan tvätt, de kläder som du gör sportar i bör istället åka i tvättmaskinen efter varje användning och slutligen bör jeans aldrig ens tvättas. Lakan och handdukar då? Här är svaret.

via American Cleaning Institute

Advertisement
pixabay

pixabay

Handdukar. De kan användas flera gånger men du bövr inte vänta för länge innan du slänger in dem i tvättmaskinen. De förblir upphängda flera dagar i badrummet, en varm och fuktig plats som är idealisk för spridningen av bakterier. Bättre att tvätta dem minst en gång var 3-4 dag.

Advertisement
pixabay

pixabay

Lakan och örngott. När man sover fylls sängkläderna med bakterier och svett, speciellt på sommaren när det är varmare. Att tvätta dem en gång i veckan är en god vana. På vintern när du har tjockare och varmare pyjamas kan du tvätta något mer sällan.

Kudde. Inte bara örngott, men hela kudden måste tvättas en gång var sjätte månad. Genom att luta huvudet på den impregneras den med bakterier, kvalster och andra partiklar som avsöndras under sömnen.

pixabay

pixabay

Badrumsmatta. Man kommer ihåg badrocken och handdukarna men nästan aldrig mattan. Varje dag blötläggs den med bakterier, smuts och den är nästan alltid fuktigt. Det är en bra regel att tvätta den en gång i veckan.

Trasor. Dessa används ofta i köket för att torka både händer och redskap och kommer ofta i kontakt med mat. Då den suger åt sig bakterier och smuts från flera källor bör den därför tvättas varje dag. Du kan ha flerför att byta dem dagligen och tvätta dem alla tillsammans en gång i veckan.

Att uppmärksamma dessa grundläggande rengöringsregler är mycket viktigt för hygienen i hemmet. Låt oss se till att vi inte glömmer dem!

Advertisement