I Usa finns små "boxar" där man kan lämna ifrån sig ett barn man inte kan eller vill ta hand om

av sofia

02 April 2019

I Usa finns små "boxar" där man kan lämna ifrån sig ett barn man inte kan eller vill ta hand om
Advertisement

Bland de främsta orsakerna till oönskade graviditeter och övergivandet av nyfödda är otillräcklig sexualundervisning i tonåren. När detta inte är effektivt eller misslyckas i ett samhällsutbildningssystem kan konsekvenserna bli att människor överger ett oönskat nyfött barn.

I Usa infördes en lag som gör det möjligt för mödrar att överge sina barn på säkra ställen som garanterar skydd och säkerhet på ett helt lagligt sätt.

Advertisement
Facebook

Facebook

Safe Haven-lagen tillåter i själva verket att avlägsna den olagliga aspekten av överlåtelsen av den nyfödda om den lämnas på ett säkert ställe. För att detta ska ske på ett helt riskfritt sätt föddes organisationen Safe Haven Baby Boxes, en förening som syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om det växande problemet att överge nyfödda barn och barnmord.

VD-n för föreningen Monica Kelsey upplevde personligen att bli övergiven som nyfödd. Kvinnan övergavs så snart hon föddes och är av den uppfattningen att ett sådant initiativ kan skaka om det amerikanska samhället på ett postitivt sätt och göra människor uppmärksamma på detta känsliga ämne.

Advertisement

Baby "boxarna" är inkubatorer med intern uppvärmning och sensorer som omedelbart varnar nödsystemet så snart barnet placeras inuti. Detta gör att systemet kan ta hand om barnet på mindre än 5 minuter.

De dök upp för första gången i Usa år 2016, men är inte egentligen en nyhet. Under medeltiden fanns något liknande där man placerade oönskade barn som ofta hittades utanför sjukhus, kyrkor och barnhem. Före USA har dock babyboxarna använts i andra länder runt om i världen, bland annat Pakistan, Sydkorea, Polen, Ryssland, Malaysia, Tyskland och Schweiz.

Vad tycker du om detta amerikanska initiativ? Är detta det rätta sättet att öka medvetenheten om övergivandet av oönskade barn och konsekvenserna av många, kanske för många oönskade graviditeter idag?

Advertisement