Den här kvinnan med Alzheimers sjukdom glömmer hur hon ska genomföra sitt arbete så chefen ger henne nya arbetsuppgifter för att hon ska kunna stanna kvar på företaget

av sofia

04 April 2019

Den här kvinnan med Alzheimers sjukdom glömmer hur hon ska genomföra sitt arbete så chefen ger henne nya arbetsuppgifter för att hon ska kunna stanna kvar på företaget
Advertisement

Alzheimers sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom vars vanligaste tidiga symptom är svårigheten att komma ihåg de senaste händelserna. Det är en särskilt komplicerad sjukdom, både för diagnosen, som är svår att ställa med säkerhet och snabbhet och framförallt för sjukdomens gång.

Även om den sistnämnda skiljer sig från individ till individ, gör den generella desorienteringen, plötsliga förändringar i humöret, oförmågan att ta hand om sig själv och andra, samt beteendemässiga problem, att patienthanteringen blir en betydande uppgift för släktingar som tar hand om personen ifråga - eftersom det är svårt att föreställa sig att någon annan gör det.

Därför är det sätt som detta företag har tagit hand om sin anställda med Alzheimers ett sällsynt exempel som bör inspirera andra

Advertisement
Twitter

Twitter

Denna berättelse delades av Doron Salomon, som berättar hur mamman började visa de första symptomen på Alzheimers början vid 50-års ålder. Fram till dess hade hon arbetat som revisor och visat sig vara en pålitlig anställd, älskad och respekterad av sina arbetsgivare.

Men när hon förstod diagnosen föredrog hon att byta jobb och accepterade ett jobb på Sainsbury's, den näst största snabbkedjan i Storbritannien.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Hennes nya jobb handlade om att ta bort saker från hyllorna beroende på beställningar som gjorts av onlinekunder. En lättare uppgift som mötte hennes behov vid den tiden - inklusive stressreducering - och som damen kunde utföra utan problem i åratal, med entusiasm.

Twitter

Twitter

Men mot sextioårsåldern förvärrades situationen. Sakteliga kunde hon inte längre fullgöra sina uppgifter utan den ständiga hjälpen från sina kollegor. Doron och hennes far höll sina mammas arbetsgivare informerade om hennes medicinska situation och fruktade dagen då de skulle avskeda henne.

Twitter

Twitter

Att ta hand om en Alzheimers patient är faktiskt inte lätt, som Doron förklarar på Twitter:

"Alzheimers, för dem som inte vet det, är mycket mer än bara minnesförlust. För att nämna några saker har det en inverkan på: sociala färdigheter, humör, ökad desorientering, överdrivna känslor, kan göra dig aggressiv, ökar trötthet, förlust av språk, oförmåga att fatta beslut etc. etc."

Twitter

Twitter

Företaget avskedade inte Dorons mor och försökte även möta hennes behov, ändra hennes roll varje gång hon glömde bort hur man utförde jobbet, bytte timmar och instruerade hennes kollegor om hur man hjälpte henne, allt detta i samordning med hennes familj. När damen inte längre kunde göra sitt jobb skapade butiken en ny professionell roll bara för henne.

"Sainsbury såg min mamma försämras till den punkten att hon varje år, under det sista året, gick in i affären förvirrad, som om hon aldrig varit där förut. De var alltid vid hennes sida och gick utöver deras ansvar, för att se till att hon var glad och uppskattad", säger Doron tacksamt.

Advertisement
Twitter

Twitter

Trots den stora förståelsen från företaget, blev hennes Alzheimer sex månader efter att hon tagit på sig det nya jobbet som skapats speciellt för henne, sämre och detta hindrade henne från att utföra alla typer av jobb. Det var dags att sluta arbeta. Vid detta tillfälle såg också Sainsbury till att arbetsförhållandet avslutades på ett värdigt sätt.

För att tacka företaget och berömma deras beteende har Doron beslutat att göra sin mammas historia offentlig, i hopp om att andra kommer att följa i deras fotspår, värdera sina anställda och behandla dem som människor, inte bara resurser.

Advertisement