Att vara deprimerad är inte att vara ledsen och ligga i sängen hela dagen, låt oss klargöra vad det verkligen rör sig om - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att vara deprimerad är inte att vara…
6 vanor som skadliga föräldrar har som förstör barnen utan att de ens märker det Att ta hål i öronen på små flickor är inte en bra idé, här är skälen till varför man bör vänta

Att vara deprimerad är inte att vara ledsen och ligga i sängen hela dagen, låt oss klargöra vad det verkligen rör sig om

3.130
Advertisement

Från att ha varit en okänd sjukdom har depression blivit ett missbrukat ord. Vem som helst vet hur man känner igen symptomen på depression: trötthet, bristande intresse, ökad aptit eller aptitlöshet, svårigheter att sova eller gå upp ur sängen. Men om det bara var det som var problemet så skulle depression inte vara det sociala problem som det är eller så skulle det åtminstone vara lätt att identifiera varningssignalerna, men tyvärr är det inte är så.

Varför märker vi inte när en person är deprimerad? Varför diagnostiserar man enbart depression när det redan har gått för långt? Förklaringen är att vi inte vet vad depression är, hur mycket vi än pratar om det och hur mycket vi än alla tror oss lida av det.

Psykologihandböcker säger att ett av de första symptomen på depression är att man spenderar mycket mer tid i sängen eller att man bara har intentionen att göra det. Att ligga i sängen innebär att skydda sig från omvärlden, att inte vara en del av de dagliga mekanismerna, att leva i frånvaro av smärta och nöje. Naturligtvis är depression detta, precis som det också är en brist på intresse för allting, apati, brist på motivation och okontrollerade gråtattacker, överdriven vilja att äta eller aptitlöshet.

Men depression kan inte bara handla om det, det kan inte behandlas som en hosta som så fort den visar sig måste behandlas med en bitter sirap. Depression är mer som en skugga, som först verkar vara ens egen men som sedan blir större och större.

image: pixabay.com

Depression betyder att stödja en vän i ett svårt ögonblick och säga "Allt bra med mig" när det är dags att prata om sig själv. Det är att göra det som du alltid brukar göra, men utan kontroll, att känna att allt glider mellan fingrarna på dig utan att vilja eller ha styrkan att stoppa det. Det är att bland tårarna som forsar säga till sig själv att något kommer att komma för att rädda oss, men att veta att man inte har den blekaste aning om vad eller när. Det är att vara bland sina vänner, men att känna sig som att man var hundratals mil bort. Att vara närvarande med kroppen, men inte med själen eller med sinnet. Att le och samtidigt känna att det inte speglar det du känner inuti. Att bära solglasögon för att undvika att någon ser dig och säger "Du ser trött ut", för problemet är inte tröttheten. Depression är en droppe lugn i ett hav av förtvivlan: Men för människor är det tillräckligt för att säga att du inte mår så dålig.

Idag är kan man övervinna depressionen, krossa den. Man börjar med att hitta rätt person att prata med, som inte alltid är en vän eller släkting.

Å andra sidan, bör du inte förvänta dig att känna igen en deprimerad person på att den inte tvättar sig längre eftersom den inte går ut och inte äter. Depression kan även en person som går till jobbet, som ler mot sina barn eller som älskar med sin partner ha. Depressionens mest kraftfulla vapen är dess förmågan att förväxlas med normalitet, både i våra egna ögon och i andras.

Sluta aldrig att fråga folk "Hur mår du?" och vänta in deras svar, för att fånga även de svagaste tecknen på hjälp. Ett öra som är villigt att verkligen lyssna är den mest kraftfulla medicinen som kan bota depression.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack