17 saker från vår barndom som kommer att fylla ditt hjärta med nostalgi - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
17 saker från vår barndom som kommer…
Holding metoden, en teknik för att lugna barn under ett känslomässigt utbrott En polis stannar bilen när han ser ett barn som leker för sig självt i trädgården, hans enkla gest berör hela kvarteret

17 saker från vår barndom som kommer att fylla ditt hjärta med nostalgi

Av sofia
73.042
Advertisement

Människan söker ständigt nya medel och system för att optimera sin existens. I detta spelar den kontinuerliga utvecklingen av teknik en viktig och aktiv roll. Om de första datorerna en gång var lika stora som rum, har vi idag bärbara modeller som garanterat är mycket mindre. Webben har även förvrängt vårt koncept av utrymme och tid på ett sätt som gör att allt är tillgängligt för alla när som helst. Vårt sätt att kommunicera med andra har också förändrats genom åren, särskilt tack vare sociala nätverk och smartphones. Kort sagt, små exempel på hur människans tekniska framsteg är en typ av maskin i kontinuerlig utveckling och expansion som jobbar för att förenkla vårt liv. Det är dock viktigt att inte glömma att det vi har idag, för några år sedan såg annorlunda ut eller härrör från något annat.

Här är några föremål som den nya generationen inte känner till och som kanske några av oss kommer ihåg väääldigt väl.

1. Skrivbordskalendern

I början av nittiotalet användes en kalender och adressbok för att organisera arbetsförpliktelser och kontakter framförallt på kontor, lite som vi idag gör med vissa enheter, som Google Kalender exempelvis.

2. Engångskameran

När det inte fanns några smartphones eller mobiltelefoner med kamera, fanns denna  engångskamera från Kodak, som med sina 24 bilder kunde fånga vad som helst på bild.

Advertisement

3. GPS:en

image: pxhere.com

I verkligheten används den här apparaten fortfarande av vissa människor, men inte av de allra yngsta. Hittills har alla smartphones en navigator och en inbyggd GPS, som också har fördelen att den automatiskt uppdaterar sig.

4. Tidningsannonser

Många tidningar har fortfarande en sida tillägnad annonser av alla slag (försäljning, arbete etc). Med webben och födelsen av många annonswebbplatser har dock tjänsten blivit nästan föråldrad: med ett klick kan du se annonsen i detalj och interagera direkt med de som har skrivit in den.
 

5. Pappersarkiv

Även om det fortfarande finns flera kontor som använder pappersarkiv, är det vanligaste att man digitaliserar dokument för att spara dem så länge som möjligt.

Advertisement

6. Spaken för att veva ner bilrutan

Moderna bilar har inte längre spakar för att veva ner rutan i bilen utan istället en väldigt bekväm elektrisk knapp.

7. Faxen

Sedan e-post uppfanns som är både snabb och säker används fax allt mindre.

Advertisement

8. Disketten

Disketten är idag bara ett ljuvt minne för den nostalgiska. Idag har de ersatts av olika system för lagring av program och data såsom moln, externa hårddiskar och USB-pinnar.

9. Freestyle

Sedan slutet av 70-talet gav den möjligheten till många musikälskare att kunna lyssna på musik utanför hemmet via en apparat som var mindre än en stereo och med hörlurar. Under de senaste åren har dessa apparater utvecklats väldigt snabbt (cd-spelare, mp3-spelare). Idag kan vi helt enkelt lyssna på bra musik från vår vanliga smartphone.

Advertisement

10. Videospelare

Innan filer och blu-ray fanns det videokassetter och videobandspelare.

11. Personsökaren

I dagens läge används den nästan enbart av läkare i tjänst.

12. Telefon med sladd

De flesta av oss har inte längre fast telefon med sladd hemma. En gång i tiden var detta dock det enda sättet man hade för att ringa någon.

13. "Tjock-TV"

En del människor har fortfarande ett fungerande exemplar i hemmet. De var tunga och skrymmande jämfört med dagens lättare och alltmer platta tv-apparater.

14. Checkhäfte

Bekvämligheten med att kunna göra banköverföringar hemifrån har gjort checkboken föråldrad.

15. Uppslagsverk

I och med webben är all information du söker tillgänglig med ett fåtal klick om du skriver rätt ord.

16. Telefonkiosk

I de flesta städer kan du inte längre se dessa, men när alla inte ännu hade en mobiltelefon fanns det bara telefonkiosker där man fick betala för att ringa.

17. Telefonbok

Att memorera en kontakt idag är inte längre ett problem, vi har många tekniska verktyg för att göra det, som Google-kontakter eller smarttelefonens adressbok.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack