Ett barn förlorar livet på grund av en druva. Nu vill mamman varna andra föräldrar för denna risk - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Ett barn förlorar livet på grund av…
Ett par köper en gammal lastbil på Ebay och lyckas förvandla den till en camper med många praktiska tillbehör Har du svårt att somna? Det här är marinsoldaternas metod för att somna på 2 minuter i alla situationer

Ett barn förlorar livet på grund av en druva. Nu vill mamman varna andra föräldrar för denna risk

Av sofia
1.357
Advertisement

I Detroit är det en dag i augusti som många andra. En mamma handlar med sin 2-årige son vid namn Ayyan Umar. Medan kvinnan håller på att titta på de olika hyllorna efter de varor hon behöver, inser hon inte att hennes son äter druvor, som hon tidigare tagit i mataffären. Hon märker det först när hon hör att barnet håller på att kvävas. Mamman som blir desperat, försöker rädda honom genom att slå honom i ryggen och på andra sätt men utan framgång. Människorna som bevittnar händelsen försöker att ingripa och ringer även efter hjälp som kommer på bara några minuter. Tyvärr finns det inget kvar att göra för lilla Ayyan.

Ayyans föräldrar kan inte förstå hur detta kan ha hänt och de uppmanar andra föräldrar att precis som de själva, att gå en förstahjälpenkurs för att lära sig hur man ska bete sig i dessa fall och att utöva till exempel Heimlich manöver och HLR. Kanske, om barnets mamma hade känt till dem, hade denna tragiska händelse inte slutat så här. Lille Ayyans föräldrar öppnade en facebooksida till minne av sitt barn.

Heimlich manöver, som används i nödsituationer, hjälper till att avlägsna hinder i luftvägarna och utförs vid kvävning. Räddaren använder sina händer och armar för att utöva ett snabbt tryck i bukområdet, under bröstbenet och ovanför naveln, för att trycka upp föremålet som orsakat kvävning.

HLR är istället en förkortning som står för "hjärt-lungräddning" och utövas i nödsituationer om hjärtat stannat. Det hjälper till att förhindra hjärnskador som kan bildas när den inte längre får rätt mängd syre. Denna manöver består av en sekvens av 30 bröstkompressioner som alterneras av 2 inblåsningar med mun mot mun-metoden.

Den här kortfattade förklaringen ersätter inte den teoretiska och praktiska kunskapen som lärs ut under  förstahjälpenkurser.

Advertisement
image: torange

Enbart i USA dör var femte dag ett barn på grund av att det kvävs av mat som lätt fastnar i halsen eller i lungorna. Det finns många livsmedel som kan orsaka dessa problem och vad kan då föräldrarna göra för att undvika dem? De bör skära maten ordentligt, till exempel druvor ska delas på hälften eller i fyra delar om de är stora precis som korv och lång pasta. Det rör sig om små försiktighetsåtgärder som bör vidtas med barn, framförallt de som är yngre än 4 år och som många föräldrar redan gör. Det viktiga är att alltid veta hur man ska agera i en nödsituation och att man alltid ringer efter hjälp.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack