12 råd till föräldrar från Montessori metoden för att lära oss att iaktta och lyssna på våra barn - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
12 råd till föräldrar från Montessori…
16 rörande bilder som kommer att värma även det mest likgiltiga av hjärtan En hund kommer in till centret täckt av dreadlocks, efter rakningen ser det inte ens längre ut att vara samma hund

12 råd till föräldrar från Montessori metoden för att lära oss att iaktta och lyssna på våra barn

1.636
Advertisement

Att vara förälder är det svåraste yrket i världen, men även det som ger mest utbyte. Problemet är att ingen lär oss hur man gör och vi riskerar att göra samma misstag som våra föräldrar gjorde med oss och falla tillbaka i negativa mönster som inte är bra för oss eller för våra barn.

Maria Montesssori, en genialisk italiensk pedagog som är känd världen över, la grunden för ett pedagogiskt system som baseras på att iaktta barnet och respektera barnest behov som först och främst måste förstås och sedan mötas.

Vi ger er här 12 praktiska råd tagna ur Montessoriläran.

  1. Barn vill lära sig. Gör inte allting åt barnet utan lär dig att höra hennes/hans tysta begäran "hjälp mig att göra saker själv!"
  2. Håll alltid en låg och lugn röst. Att skrika är en typ av aggresivitet, den första vid utsätts för i livet.
  3. Få barnet att medverka i de vardagliga sysslorna i huset såsom att duka, duka av, laga mat, bädda sängen osv. Detta kommer att ge henne/honom en känsla av ansvar och att ha kontroll över sin omvärld.
  4. Stoppa inte alltid barnet även om det gör fel. När barnet tar initiativ är det postitvt och om konsekvenserna är negativa så kommer barnet självt att märka det.
image: pxhere

5. Låt honom få veta vilka begåvningar han har och bekräfta hans framgångar. Det kommer att ge barnet självtillit för resten av livet.

6. Stimulera barnets nyfikenhet, bjud in det till att testa nya saker. Gör henne eller honom medveten om sin styrka.

7. Varje misstag som begås är en underbar inlärningschans, inte något att bestraffas för. Att göra misstag är positivt en chans att lära barnet något nytt, inte att förödmjuka det.

8. Värdera högre än något annat barnets frihet att få välja själv och hjälp det att få utföra det. Ett barn som lär sig att agera på egen hand kommer att bli en ansvarsfull vuxen, fri från yttre påverkan.

Advertisement

9. Förväntning och eftersträvan bör hållas långt borta från barndomen. De är en fälla som bromsar barnet och förhindrar det från att försöka, att uppleva och att växa. Ni vill inte ha en perfektionist som inte ens vågar göra ett prov för att det är oroligt att misslyckas.

10. På samma sätt skippa belöningar och bestraffningar. Kant pratade om "amoralitet" när vi gör något bra, inte för att göra gott men för att få något i utbyte. Handlingar har sitt eget värde. Lär dem detta så att barnet inte växer upp till en rädd och manipulativ vuxen.

11. Låt barnet känna eran kärlek kroppsligt, var nära henne/honom när det behövs. En människa som känner sig älskad som liten blir en lugnare vuxen.

12. Bli tillfreds med erat inre barn. Gå tillbaka till eran barndom och förstå vad ni saknade. Lär er av era föräldrars misstag och ge era barn det ni själva inte haft.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack