11 saker som du aldrig bör rengöra med vinäger

av sofia

28 Mars 2018

11 saker som du aldrig bör rengöra med vinäger
Advertisement

Att kunna göra rent sitt hem med hjälp av naturliga ingredienser som inte förorenar är, bortsett från billigt, en dröm som går att uppfylla. Vi vet mycket väl  att citron, bikarbonat, salt och vinäger är utmärkta för att få bort smuts. Minst lika bra  som de produkter vi ser på tv-reklamerna. Men även dessa "rengöringsmedel" bör användas försiktigt då deras kemiska uppbyggnad skulle kunna skada vissa material.

Idag fokuserar vi på vinäger och räknar upp alla de fall då den inte bör användas.

Advertisement

Marmor

Marmor

GoingPublicPR/Wikimedia

Marmorytor och liknande sägs vara oförstörbara och det stämmer bra när det gäller tåligheten av värme, repor och slag, men ingredienser såsom vinäger kan vara för aggresiva och göra att stenmaterialet fläckas eller till och med korroderar.

Advertisement

Skärmar

Skärmar

pexels.com

Skärmen på en smartphone eller en tablet har ett skyddande ytskikt som vinägern skulle kunna ta bort. För att putsa skärmen är det allra bästa att använda sig av enbart vatten och en microfibertrasa.

Behandlade träytor

Behandlade träytor

franchise opportunities/Flickr

En del träytor och möbler är behandlade med ett tunt vaxlager. Undvik att använda vinäger för att inte ta bort det.

Golv med obehandlad fog mellan plattorna

Golv med obehandlad fog mellan plattorna

pixabay.com

Vinäger används ofta till golvrengöring, men man bör vara aktsam ifall fogen mellan plattorna inte är behandlad. Vinägern skulle då kunna både fläcka och korrodera den.

Svåra mattfläckar

Svåra mattfläckar

Emerson/Flickr

Vinäger är bra mot små fläckar på mattor, men svårare fläckar behöver specifik behandling. Att använda vinäger, bortsett från att det är onödigt, skulle kunna fläcka tyget.

Advertisement

Blekmedel

Blekmedel

Adina Firestone/Wikimedia

När blekmedel och vinäger blandas skapas en kemisk reaktion och en gasformig klor bildas. Denna gas kan skapa hudirritation och ge upphov till andningssvårigheter, men även värre biverkningar vid hög koncentration.

Äggfläckar

Äggfläckar

Stangoldsmith/Wikimedia

Äggfläckar på tyg eller andra ytor kan koaguler och bli ännu svårare att får bort om de behandlas med vinäger.

Advertisement

Tvättmaskin

Tvättmaskin

pexels.com

Man får ofta höra att för att desinfecera tvättmaskinen bör man ibland köra ett tvättprogram med endast vatten och vinäger, men många hävdar också att vinägern kan skada gummidelarna i maskinen och därmed förstöra den.

Man bör alltid läsa beskrivningen från tillverkaren eller kontakta företaget som gjort maskinen för att ta reda på om vinäger kan användas eller inte.

Trägolv

Trägolv

pixabay.com

Golvläggare säger att användningen av vinäger på trägolv är som att använda sandpapper, den sliter bort finishen som skyddar och ger lyster. I de här fallen bör man använda endast specifika produkter för trämaterial.

Advertisement

Aluminiumplåt

Aluminiumplåt

Jcmontero/Wikimedia

Använd inte vinäger för att göra rent kastruller eller andra produkter i detta material, annars kommer ytorna att fläckas!

Knivblad i kolstål

Knivblad i kolstål

pixabay.com

Det här materialet skadas för alltid när det kommer i kontakt med syra. Om ni vill att era knivar ska fortsätta vara blanka och skarpa så bör ni absolut undvika vinäger.

Advertisement