Kan du enkelt utföra dessa rörelser med dina händer? Då kanske du har Marfans syndrom - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Kan du enkelt utföra dessa rörelser…
25 optiska illusioner som kommer att lämna dig lite förvirrad 10 okända funktioner på din smartphone som du kommer att börja använda direkt

Kan du enkelt utföra dessa rörelser med dina händer? Då kanske du har Marfans syndrom

Av Linda Solari
7.326
Advertisement

Kommer du ihåg under en fas av vår barndom när man inte gjorde  annat än att fråga varandra: "Kan du göra det här och det här då?". Tja, om du har märkt att du förutom att kunna rulla tungan på alla möjliga sätt och röra din armbåge med spetsen av tungan och dessutom förmågan att böja dina fingrar och även handleder, det kan eventuellt vara ett patologiskt tillstånd som heter Marfan syndrom, en störning i bindväv som består av överdriven gemensam rörlighet och närvaron av mer elastiska och bräckliga vävnader än normen.

NEJ. Detta dokument ersätter ABSOLUT INTE läkaren, inte heller har den för avsikt att föreslå DIAGNOSER eller TERAPI på något sätt. Därför uppmanas att alltid vända sig till en specialist med sina frågor.

Vilka symtom handlar det om?

Marfans syndrom kan vanligtvis inte orsaka allvarliga problem och förbli odiagnostiserad, men beroende på livsstilen hos den person som lider av den kan den bli allvarlig. Vilka symptom är förknippade med Marfan syndrom?

De som drabbats av Marfan syndrom kan manifestera:

- Arachnodactyly;
- Ökad rörlighet
- Hjärtklaffarna som består av bindväv kan töjas ut hos personer med Marfans syndrom.
- Mycket lång (inte alla långa personer är Marfan, höjden måste associeras med andra element);
- Tunnhet och smala lemmar;
- Mjuka leder och ligamentlig slapphet;
- Platta fötter;
- Dislokation av den kristallina linsen och / ellernärsynhet;
- Aorta-aneurysm och / eller prolaps av hjärtklaffarna;
- Tät gom och / eller långsträckt ansikte
- Skolios, kyphos eller lordos;
- Fairy eller ihålig bröst;
- Pneumothorax;
- Bråk.

Om du har en eller flera av dessa symptom, måste du kontakta en läkare som kommer att utvärdera möjligheten att utsätta patienten för ett genetiskt test.

Endast genom ett specifikt test är det faktiskt möjligt att bekräfta närvaron av den genetiska mutationen. Därför är det nödvändigt att gå till en av Marfan specialist för en säker diagnos; på http://www.marfanforeningen.se/ för mer information om Marfan i Sverige.

Advertisement

Den största risken i samband med detta syndrom ligger på hjärtnivå: om det inte diagnostiseras i tid, kan man faktiskt riskera aneurysm och bristningar av aortan på grund av bräckligheten i vaskulära vävnader med tydliga allvarliga konsekvenser.

Unga som utför en sport som basket och volleyboll, har en uppenbar risk om de har en ömtålig aorta och inte vet om det, det kan vara en orsak till en allvarlig tragedi eftersom problem med hjärt- och kärlsystemet är bland de allvarligaste komplikationerna som hör sjukdomen till. (bara en enkel undersökning är tillräckligt för att bli medveten om situationen).

Lite kuriosa.

Paganini blev en berömd musiker också för att han led av en störning i bindvävnaden som gjorde att han kunde utföra med sin violin det som andra fysiskt aldrig kunde replikera!
Andra personer som sägs ha påverkats av Marfan syndrom är: Abraham Lincoln, Charles de Gaulle och Osama Bin Laden.

Det finns ingen direkt kur för Marfan syndromet utan man måste vara försiktig och förebygga. Sprid informationen vidare och även dela det här inlägget.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack