Långt ifrån varandra när de levde, förenade i den eviga vilan: den smärtsamma legenden om de älskade av Teruel

av Linda Solari

12 November 2017

Långt ifrån varandra när de levde, förenade i den eviga vilan: den smärtsamma legenden om de älskade av Teruel
Advertisement

Teruel är en stad i den sydöstra delen av Spanien som är känd för en kärlekshistoria som skrevs på sten och spreds över hela Europa. Legenden berättar att i början av 1400-talet passerade Isabel de Seguras öde för evigt det av Juan Diego de Marcilla. Hon var den enda dottern till en ädel familj. Han var en vanlig men respektabel medborgare: när deras ögon möttes på en marknad, blev det blixtkära, men av tradition förbjöd hennes familj ett äktenskap, det var omöjligt. Vad som sägs hända senare är en historia som man fortsätter att prata om tack vare ett mausoleum som ägnas åt de två unga.

Advertisement

Legenden om Isabel och Juan, de älskade från Teruel

Legenden om Isabel och Juan, de älskade från Teruel

Wikimedia/Montrealais (CC BY-SA 2.5)

Juan Diego förklarade omedelbart sin kärlek till Isabel, men visste att hennes familj inte skulle acceptera den. Den unge mannen föreslog till sin älskade att vänta i fem år under vilken han skulle jobba hårt och tjäna tillräckligt med pengar för att låta honom fråga om hennes hand.

Isabel lovade att hon skulle vänta på honom, men efter fem år hade hon inte längre nyheter om honom, då var hon inte längre säker på att hennes älskade skulle komma tillbaka.

Advertisement

En tragisk epilog

En tragisk epilog

Fondazione Amanti di Teruel

Unge Juan Diego höll sitt löfte men när han återvände till Teruel fick han reda på att att Isabel hade anslutit sig till äktenskap med en annan man. Smärtan för den upptäckten var enorm, men Juan bad om att bli mottagen av henne, och när de stod mitt emot varndra bad hon att hedra honom med en kyss, för att han kände sig som om han skulle dö. Isabel vägrade två gånger: Om den gudomliga viljan inte hade välsignat deras förening kunde hon inte ens ge honom en kyss. Efter dessa ord föll mannen ner till marken och reste sig aldrig upp igen.

Isabel var så ledse och ångrade sig, på begravningsdagen gick Isabel till kyrkan och där bestämde hon sig för att ge honom den kyss som han hade bett om: när läpparna rörde varandra, dog hon ögonblickligen över honom. Hennes man, som var medveten om händelsen, såg till att begravda kropparna tillsammans. Och så blev det att...

Man upptäckte av mumierna under jorden och där lät man bygga ett mausoleum.

Man upptäckte av mumierna under jorden och där lät man bygga ett mausoleum.

Jorge Gay

År 1555, under kapellet Cosma och Damiano i Teruel, upptäcktes resterna av två mumier, och nära dem var den nedtecknade historien om deras kärlek. Exakt fyrahundra år senare började skulptören Juan de Ávalos arbeta på det skulpturala verk som fortfarande bevakar de återfunna kropparna, i den rörande posen som ser dem att de håller varandras händer.

Sankt Peters kyrka där det idag står mausoleet är också hemmet för ett konstverk gjord av konstnären Jorge Gay 2004 med titeln "El amor nuevo" (foto).

Advertisement