Vissa personer har en litet hål nära sitt öra: här förklarar vi dess ursprung

av Linda Solari

18 November 2017

Vissa personer har en litet hål nära sitt öra: här förklarar vi dess ursprung
Advertisement

Om du märker att dina vänner eller bekanta har ett speciellt litet hål vid övre delen av ytter örat, får du inte ta för snabba slutsatser, du kanske tänker att det handlar om någon typ av piercing eller örhängen som ser ut på detta sätt.

Den lilla öppningen är faktiskt resultatet av en medfödd missbildning beroende på ursprunget och formen av det embryonala livet. Men vi förklarar fler detaljer om den här formationen.

Advertisement

Medfödd aurikulär fistel

Medfödd aurikulär fistel

Wikimedia

Vad tillåter den här medfödda missbildningen att ta form? Du behöver veta att det lilla hålet vi pratar om är faktiskt en fistel och att de längsgående körtlarna behövs under det embryonal livet, som inte har absorberats fullständigt. Av denna anledning tar en sådan fistel även namnet preaurikulär cysta.

Advertisement
Instagram

Instagram

Vanligtvis är den medfödda fisteln endast närvarande vid ett öra, men i 25-50% av fallen kan det förekomma både.

Även om det i allmänhet inte krävs några kirurgiska eller estetiska behandlingar, eftersom dessa fistlar inte utgör en hälsorisk, blir de berörda cystorna iböand smittade och då bör man söka läkarvård, gär inget utan att ha konsulterat en läkare på grund av att ansiktsnerven kan påverkas. Njurdysfunktion och Beckwith-Wiedemanns syndrom kan inträffa, men detta är mycket sällsynt.

Känner du någon med denna fysiska egenskap?

Advertisement