x
Vet ni vad som händer med hotelltvålen…
Så här sätter man ett plåster på rätt sätt så att fingret kan röra på sig De försöker rädda en ko från översvämningen: ni kommer att bli tårögda när ni ser vad som händer efteråt

Vet ni vad som händer med hotelltvålen som används bara en gång? Det gör den här mannen och han valde att göra någonting åt det

28 April 2017 • Av Sabrina d'Andrea
21.785
Advertisement

Ett av de största problemen i den tid vi lever i är slöseri. Ofta så inser vi inte ens hur mycket avfall vi skapar och hur mycket vi skulle kunna spara om vi bara var lite mer uppmärksamma och försökte återvinna mera. Detta blir ännu värre när vi är på semester: då kanske vi inte ens tänker på hur mycket avfall som skapas: för att kunderna ska ha det bekvämt på hotellen och för att tillfredsställa allas behov så slösat det mycket vatten, energi och annat. Ta till exempel tvål: vad händer med dem små tvålarna som bara används en gång? De kastas helt enkelt bort, men en man fick en idé för att göra något annat.


Att byta tvål varje dag är ett krav för lyxiga hotell, annars kan de inte få 5 stjärnor.

Det har beräknas att varje dag så kastas ungefär 5 mijoner tvålar i världen.

Ett amerikanskt företag har bestämt sig för att göra någonting användbart av dessa tvålar istället för att kasta bort dem.

Clean the World är ett företag vars huvudkontor är i Florida och de tar sig hand om att smälta hotelltvål för att göra nya tvålar utav dem, som de sedan skickar till länder där det behövs.

Advertisement

Mannen som grundade det här företaget heter Shawn Seipler: han brukade ofta sova på hotell och det är han som upptäckte att alla dessa tvålar sedan kastas bort.

Mannen berättade att han hade upptäckt det här av en slump: han återvände till sitt rum när städerskan höll på att rengöra badrummet, och han såg att den gamla tvålen hade kastats i papperskorgen, även fast den fortfarande var användbar. Han sökte information om det här och förstod sedan att det här händer på de flesta 5-stjärniga hotell.

Han blev nyfiken på det här och upptäckte ett sätt att "omarbeta" gamla tvålar för att göra nya.

De fick han den lysande idén att skapa nya tvålar som han sedan kunde skicka till fattigare länder där bristen på hygien är ett stort problem och medför sjukdomar och bakterier.

Han bestämde sig för att göra det här andra saker som brukades kastas bort: schampo, hudkräm och duschgel.

Hotellen som medverkar i det här betalar 50 cent per rum varje månad för att bidra till det som det kostar att återvinna tvålen.

Företaget ger hotellet speciella soptunnor som används för att återvinna tvålarna och kommer och tömmer dem när de är fyllda.

Clean the World finns idag på 3 ställen i världen: Florida, Las Vegas och Hong Kong. Produkterna som tillverkas sänds sedan till ideella föreningar såsom Röda Korset.

Företaget har lagt märket till allt som slösas bort varje dag: de flesta småflaskorna som de tar hand om är fulla vid 3/4.

2016 så tillverkade dem 7 miljoner tvålar och delade ut 400.000 hygienpaket.

Företaget är en förebild: en kvart av alla 16.000 barn som dör varje år dör på grund av diarré och lunginflammation, sjukdomar som överförs också på grund av brist på hygien.

Projektet blev väldigt framgångsfullt: företaget samarbetar med 20% av alla hotell i Amerika, men även andra sors hotell medverkar.

Här är en video för att bättre förstå Clean the Worlds uppdrag: deras mål och det arbete som alla medarbetare gör är lovvärt. Idén kom från insikten att vi inte har råd att slösa  bort när det fortfarande finns människor som inte har tillgång till vatten och svälter. Clean the World kommer inte att lösa problemet med fattigdomen i världen, men om det fanns fler sådana projekt så skulle kanske världen se annorlunda ut.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack