"Min svärmor har bett oss köpa en bilbarnstol för att hämta vårt barn från dagis, men jag vägrar"

av sofia

16 Maj 2024

Advertisement

När ett barn kommer in i familjen är det vanligt att föräldrarna söker balans, delar på hushållssysslorna och försöker hålla nere kostnaderna utan att avstå det nödvändiga, samtidigt som de ger barnet den bästa omsorgen. Det kan hända att en förälder som är på jobbet ber om hjälp från barnets mor- eller farföräldrar. Dock är det inte alltid givet att ens föräldrar kan eller vill säga ja till en sådan begäran.

Advertisement

Allt började med ett krav på en bilbarnstol...

Kampus Production/Pexels

Det har förmodligen hänt många av oss att någon gång ha bett om hjälp av en mamma, en pappa eller våra svärföräldrar med att hämta ett barn från dagis, att vara med barnet under eftermiddagstimmarna och ta hand om henne eller honom tills man kommer tillbaka från jobbet eller andra åtaganden. Det är visserligen så att det finns många professionella figurer som skulle kunna ta hand om våra barn i dessa stunder, men det är inte alla som har denna möjlighet rent ekonomiskt. Om man inte har resurserna för att anställa någon är det vanligt att vända sig till nära och kära. Det är dock inte säkert att alla är villiga att ge det stöd som behövs. Historien vi nu ska berätta utgår från detta dilemma.

En mamma berättar om problemet som uppstod med hennes svärmor – och farmor till hennes barn – på Reddit. Händelsen uppstod ur behovet av att få lite hjälp med sonen. "Vi har ett 19 månader gammalt barn som går på dagis 3 gånger i veckan - sa kvinnan - Vanligtvis hämtar min mormor som är 78 år honom från skolan. Hon stannar kvar med honom medan vi fortfarande är på jobbet och, för att hjälpa henne bidrog jag till att köpa en barnstol till hennes bil. Min svärmor, som är 63 år, ser inte ofta efter sitt barnbarn - fortsatte kvinnan - hon säger att hon inte vill ha ett stökigt hus eller en massa föremål utspridda i huset.

Av denna anledning och även på grund av att hon är mindre tillgänglig vänder sig mamman i fråga endast i mycket speciella fall till sin svärmor, och det är alltid hennes sista alternativ.

Advertisement

En begäran om hjälp under vilka förutsättningar?

RDNE Stock project/Pexels

Som förväntat, förr eller senare i livet, kommer en tid då vi måste vända oss även till dem vi aldrig hade velat be om hjälp. Således var inläggsförfattaren tvungen att be sin makes mamma att hämta deras barn från förskolan. Eftersom barnets farmor hade andra åtaganden, fanns det inget annat val än att fråga henne. Eftersom svärmor inte hade någon bilbarnstol, var de tvungna att flytta den från en bil till en annan, vilket gav upphov till diskussion. Det som upprörde denna mamma var en mycket specifik detalj.

"Min man frågade mig om modellen på bilbarnstolen som min mormor använder för att hämta vår son," skrev inläggsförfattaren, "så att han kunde köpa en likadan till sin mamma. Jag vägrade att berätta det för honom. Jag är övertygad om att det är hans ansvar att hitta rätt modell och köpa den själv. Min man anser att jag är orimlig, men har jag verkligen fel i att inte hjälpa till med köpet av en bilbarnstol till min svärmor?"

Användarnas svar dröjde inte länge, vem tror du att de höll med?

Vem har rätt och vem har fel?

Användarna i communityn var eniga: svärmodern hade rätt och mamman som uttryckte sin frustration hade fel. Barnet var hennes ansvar, liksom kostnaderna. Att tro att man kan överlåta uppgifter och allt som rör ett barn på någon annan är felaktigt. Det är acceptabelt att be om hjälp och att söka stöd hos sina nära och kära, men det är inte normalt att ställa sådana krav.

"Jag är en mamma och jag kommer aldrig att förstå de föräldrar som skaffar barn och sedan övertygar sig själva om att mor- och farföräldrarna automatiskt också är ansvariga för barnet," skriver en kommentator. "Både när det gäller den tid de spenderar med barnet och de ekonomiska utgifterna. Jag har alltid personligen tagit hand om min dotters utgifter."

I slutändan, för dem som läste inlägget, var kvinnans största misstag att hon inte bara tog för givet att det var okej att be om gratis hjälp från sin svärmor eller sin egen nästan åttioåriga mormor, utan också att hon förväntade sig att de skulle bekymra sig över att köpa något som är känt för att vara mycket dyrt. Vad är din åsikt om det som sades och folkets reaktioner?

Source:

Reddit

Advertisement