Den här morbrodern lämnar inget till sina syskonbarn utan bestämmer sig för att sälja sitt företag

av sofia

31 Mars 2024

Den här morbrodern lämnar inget till sina syskonbarn utan bestämmer sig för att sälja sitt företag
Advertisement

Ett ämne som ofta leder till konflikter inom en familj är arv. Det är ingen nyhet att pengafrågor har en tendens att påverka relationer på ett negativt sätt samt att de ofta ger upphov till jobbiga diskussioner och dålig stämning, vilket är exakt vad som hände i historien vi har valt att dela med dig idag.

Advertisement

Ett beslut som gav upphov till konflikt

Ett beslut som gav upphov till konflikt

Andrea Piacquadio/Pexels

Hela historien började med en mans beslut att sälja det företag han hade grundat och drivit tillsammans med en partner under hela sitt liv. Detta ledde till att människor i hans närhet kände sig missnöjda och anklagade honom för att vara orättvis. Trots att entreprenören hade giltiga skäl för sitt beslut, verkade det inte som att någon förstod detta och han fick höra att han var självisk. 

Historien delades på Reddit: "Efter min mammas bortgång beslutade jag att flytta närmare mina döttrar," började mannen. "Jag har alltid drivit ett byggföretag med en partner och så småningom tog jag över hans andel, och skötte allt på egen hand. Innan jag flyttade till stan beslöt jag att sälja företaget, mitt hus och även mina andra tillgångar eftersom det skulle bli min enda pension. Resten av mina tillhörigheter ska fördelas mellan mina döttrar enligt mitt testamente."

Han hade alltså valt att göra det som kändes bäst för honom, men hans barnbarn var inte alls överens om att detta var rätt val.

Advertisement

Syskonbarnens "krav"

Syskonbarnens "krav"

Andrea Piacquadio/Pexels

Efter tio års arbete tillsammans med honom inom företaget hade hans syskonbarn aldrig trott att deras morbror en dag skulle besluta att sälja det de ansåg vara ett familjeföretag. De hade aldrig diskuterat frågan och syskonbarnen tog detta för givet trots att mannen aldrig hade lovat dem något. Det var då problemen och konflikterna började.

"Min syster och mina syskonbarn berättade att de ville ta över företaget till ett pris som låg under marknadsvärdet," förklarar inläggets författare sedan. "De har arbetat med mig och trodde att företaget skulle övergå till dem efter min pensionering, men jag förklarade att de för mig var anställda som alla andra och att de hade fått vad de förtjänade under sina arbetsår."

Därför tyckte han inte att det var rätt att han skulle behöva överlämna en verksamhet som han istället kunde sälja för att leva värdigt under pensionsåren. Varför skulle han ändra på detta för någon annans skull?

Hade morbrorn rätt eller fel?

Trots hans motiv, och att han alltid har skött företaget ensam, samt att testamentet gynnar hans döttrar - vilket är rättvist - ställde hans syster och syskonbarn sig emot honom. De ansåg att hans beslut var orättvist och stämplade honom som självisk. "De beter sig som om jag berövar mina syskonbarn något, men de borde inte lägga sig i mina beslut," var hans sista ord i inlägget om en minst sagt känslig fråga.

Reddit-användarna stödde mannen fullt ut, eftersom det inte alls stod skrivet någonstans att han var tvungen att överlåta företaget till sina syskonbarn och att beslutet i slutändan bara var hans att fatta. Därför fanns det ingen anledning att bli så upprörd och anklaga morbrodern för att ha betett sig illa när det inte fanns någon grund för det.

Vems sida ställer du dig på?

Advertisement