Ett par får 50 dollar i böter för varje dag de parkerade sin husbil på sin uppfart

av sofia

08 Februari 2024

Ett par får 50 dollar i böter för varje dag de parkerade sin husbil på sin uppfart
Advertisement

Att bo i husbil är en upplevelse som kan vara väldigt givande för många tack vare den frihet det erbjuder att kunna röra sig som man vill och övernatta på olika platser. Men om husbilen blir din permanenta boendelösning kan det bli ett problem om du inte respekterar reglerna för övernattningsparkering i den delstat du befinner dig i. Detta är exakt den situationen som ett par i Kaliforniens Silicon Valley hamnade i.

Advertisement

I USA får man enbart parkera sin husbil på vissa specifika ställen

I USA får man enbart parkera sin husbil på vissa specifika ställen

Freepik

En husbil är inte ett traditionellt transportmedel och eftersom man kan bo i den måste den följa andra regler än de som gäller för ett vanligt transportmedel som en privatbil. I varje land finns det specifika regler angående användningen av det interna utrymmet, förlängning och öppning av fönster och markiser, men i USA finns det lagar som reglerar användningen av husbilen inte bara på allmänna utrymmen utan även på privata områden. Tydligen räcker det inte med att fordonet står på en privat uppfart, man får inte ens göra det utan tillstånd. Låt oss kika på vad som hände i detalj och vad lagen säger.

Advertisement

Vad var det som hände?

Vad var det som hände?

Pxhere

Arlena och Alex, ett par som arbetade för minimilön och bodde i en husbil parkerad på kvinnans mormors uppfart, fick dagsböter på så mycket som 500 dollar efter att en granne anonymt rapporterat deras livssituation till polisen.

I Palo Alto, där paret bodde, finns det faktiskt förordningar som förbjuder parkering av campare på uppfarter i mer än fem dagar. Istället är ett av kraven att fordonet ska stå bakom huset.

De hade inte råd med en permanent boendelösning på grund av de höga boendekostnaderna, särskilt i Kalifornien, och eftersom mannen fortfarande studerade på ett lokalt community college, blev de tvungna att sälja husbilen och flytta in hos kvinnans mormor.

Kvinnang påpekade att deras svåra situation är mycket vanlig på grund av ett växande bostadsproblem i USA, särskilt i Silicon Valley, där det genomsnittliga bostadspriset avsevärt överstiger det nationella genomsnittet.

Arlena och Alex berättelse belyser utmaningarna och komplexiteten med att bo i en husbil som långsiktig boendelösning i USA, särskilt i områden med höga levnadskostnader som Silicon Valley.

Paret är inte det första i världen som har bestämt sig för att bo i ett "hus" på hjul för att undvika kostnaderna av ett traditionellt hem som kan verka ohållbara för de nya generationerna som tvingas ta itu med en fastighetsmarknad som ligger ljusår bort jämfört med vad deras köpkraft är. Men i USA kan det att bo i en husbil innebära att man måste känna till reglerna och utvärdera om livet i en husbil fortfarande är det mest bekväma med allt detta i åtanke.

Advertisement