"Gröna bröllop" den nya trenden som får alltmer fäste. Vad rör det sig om exakt?

av sofia

12 Februari 2024

"Gröna bröllop" den nya trenden som får alltmer fäste. Vad rör det sig om exakt?
Advertisement

Att organisera ett bröllop kräver mycket ansträngning. Allt för bara en enda dag, som i bästa fall blir speciell, men ändå bara en dag som kommer att ta slut inom loppet av några timmar – detta är åtminstone känslan man får, håller du inte med? Den speciella dagen är en av de mest underbara som två människor kan uppleva, detta råder det ingen tvekan om, men har du någonsin stannat upp och funderat på hur många saker som går till spillo under dessa få timmar?

Mat, dryck, servetter, glas, dekorationer av alla dess slag och kläder: allt har en kostnad och kommer tyvärr att användas under en mycket begränsad tid. För att undvika detta har det under de senaste åren blivit alltmer populärt med en typ av firande som respekterar miljön och därmed även oss själva. Vi syftar på det berömda "gröna bröllopet", har du hört talas om det?

Advertisement

Vad innebär det att ha ett "grönt bröllop"

Vad innebär det att ha ett "grönt bröllop"

Pickpik - Not the actual photo

Den största önskan när man gifter sig är att allt ska vara nästan perfekt, att man har roligt, att maten är god och att gästerna känner sig tillfreds. För att allt detta ska ske måste man organisera det in i minsta detalj, och många gånger innebär det att man använder mycket resurser och till och med slösar bort dem. Att ha ett "grönt" bröllop innebär tvärtom att undvika att detta händer, utan att behöva avstå det vackra i dekorationerna, den goda maten och spektakulära platser, men samtidigt värna om det som ligger oss varmt om hjärtat.

Att vara uppmärksam på planeten rent generellt innebär inte bara att respektera världen vi lever i, utan också att respektera oss själva. Det är ju trots allt vi som bor på jorden, så det är väldigt viktigt att vi tar hand om den. Men att organisera ett ekologiskt bröllop, så att säga, har inte bara detta som syfte, utan handlar också om att spara pengar för de direkt inblandade.

På så sätt blir det bekvämt och funktionellt, samtidigt som det förblir vackert.

Advertisement

Ett grönt bröllop punkt för punkt

Ett grönt bröllop punkt för punkt

Pickpik

Låt oss nu se vilka val vi kan göra för att göra denna speciella dag "grön".

  • Antalet gäster. Det finns ingen anledning att överdriva med antalet människor vi bestämmer oss för att ha vid vår sida den dagen. Låt oss noga tänka över detta val och välja bara vänner och släktingar som vi kommunicerar med regelbundet, som vi delar vårt dagliga liv med och inte dem vi kanske bara har sett en gång i vårt liv. Detta kommer att hjälpa oss att spara pengar och undvika onödigt slöseri.
  • Val av plats. Att välja en plats i naturen kommer inte bara att ge oss chansen att utnyttja naturens skönhet utan att nödvändigtvis behöva ta till naturliga dekorationer eller liknande utsmyckningar, utan kommer också att bidra till näringen av det valda området. Faktum är att det finns platser som står till förfogande just för ceremonier, så att hyran kan användas för underhållet av platsen.
  • Dekorationer och inbjudningar. Låt oss vara miljövänliga genom att undvika engångsalternativ och istället välja till exempel inbjudningar, menyer och kort skapade med återvunnet papper. Eller så kan man använda sig av papper som kan planteras efter användning och som en blomma eller växt kommer att växa ur. Undvik plast i girlanger, rosetter, solfjädrar eller andra prylar och välj istället saker som är skapade med återvinningsbara eller ekologiska material.
  • Bröllopsfesten. Herrgårdar och "ekologiska" platser där man kan hitta de flesta råvaror är det perfekta valet. Överdriv inte med maten, servera istället bara det som behövs, utan något onödigt slöseri. För säkerhets skull bör man välja en plats som tillåter en att donera överbliven mat till lokala myndigheter, så undviker man inte bara att maten slängs, utan någon annan kommer dessutom att kunna dra nytta av dessa delikatesser.
  • Kläder. Välj föremål som kan återanvändas och som inte bara kan användas vid det tillfället. Tänk även så när det gäller den klassiska bröllopsklänningen, kanske räcker det med att göra några ändringar eller så kan man helt enkelt besluta att hyra en istället för att köpa. Försök tänka "outside the box" och hitta alternativa lösningar.
  • Återvinning och återanvändning. Vi har skrivit kort, köpt miljövänliga påsar av alla dess slag, olika föremål, bröllopsgåvor (även dessa milövänliga) och mycket mer, men vi använde inte allt. Låt oss då skänka bort dem eller försöka återanvända dem vid andra tillfällen. Allt går att återvinna, kanske för att skapa presentartiklar eller något användbart till hemmet. Om vi ​​använder vår kreativitet på bästa sätt kommer vi säkert att hitta ett sätt för att undvika att bara kasta bort sakerna.
  • Smekmånaden. Kan vi även i detta fall vara miljövänliga? Naturligtvis, och det betyder inte att man nödvändigtvis måste åka särskilt många kilometer bort, utan också till platser som ligger närmare och där man inte behöver använda många färdmedel. Miljöpåverkan blir mindre och resan kommer också att bidra till ett grönare bröllop.

Några saker till...

Några saker till...

Pickpik - Not the actual photo

Det finns så många sätt att vara miljövänlig på, utan att behöva välja bort någonting. Förutom de saker som vi redan har tagit upp kan du också vara uppmärksam på blommorna, kanske välja vilda blommor eller välja platser som redan är utsmyckade, för att undvika att plocka blommor i onödan. Att välja säsongens blommor gör även att det inte finns något behov av att importera dem från andra områden, vilket minskar miljöpåverkan.

Att undvika att kasta konfetti och liknande kan också göra ditt bröllop mer grönt då man undviker att smutsa ner golvet, eller på gräsmattan om du är ute. Om du ​​inte vill offra detta, välj då åtminstone att använda komposterbara och organiska material.

Så låt oss försöka tänka annorlunda när vi planerar vårt bröllop och låt oss göra några lite mer miljövänliga val utan att för de sakens skull begränsa oss,. Inte bara kommer vi att hjälpa oss själva som bor i den här världen, utan vi kommer också att skapa ett originellt och okonventionellt event som säkerligen blir oförglömligt.

Advertisement