De bygger ett staket för att bevara sin integritet: "Grannarna har bett oss riva det för att det är fult"

av sofia

19 Februari 2024

De bygger ett staket för att bevara sin integritet: "Grannarna har bett oss riva det för att det är fult"
Advertisement

Ibland är de svåraste relationerna man tvingas hantera i livet inte de med familjemedlemmar, vänner eller ens med arbetskollegor, de mest komplicerade kan vara med grannar. Människor som vi egentligen bara behöver ha en ytlig men artig relation med, men som kan skapa en hel del problem. Mer eller mindre alla kommer att ha bråkat med de människor som bor bredvid dem. Det finns de som lyckas lösa allt med en fredlig konfrontation och de som istället hamnar i juridiska tvister för att lösa sina problem.

Huvudpersonerna i denna berättelse tvingades hantera ett stort problem just på grund av klagomålen från sina grannar. Låt oss förklara närmare.

Svåra relationer grannar emellan

Svåra relationer grannar emellan

Robert Wade/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0 DEED - Not the actual photo

Att ha grannar betyder inte nödvändigtvis att man bor bredvid vänliga människor som man kan byta några ord med när man träffas. Att ha en granne kan vara ett stort problem på många sätt. Tyvärr är det inte alla människor förstår vikten av respekt för andra, så de kan till exempel göra oväsen på obekväma tider, ha en hund som skäller på natten eller i gryningen, kanske parkerar de bilen där de inte borde, eller försöker sätt käppar i hjulet om du försöker göra något mindre renoveringsarbete på ditt hus.

Det finns otaliga anledningar till att man kan hamna i konflikt och bland dessa är det inte ovanligt att förändringar på huset är de som drar igång allt. Detta är exakt vad som hände med Michael och Emma Jackson, från Barnoldswick, Lancashire i Storbritannien.

Advertisement

Vad var det som hände egentligen?

Vad var det som hände egentligen?

Needpix

Det hela började med ett staket som paret lät bygga framför sitt hus. En förändring av fastigheten som störde grannarna. Enligt dem var staketet oestetiskt och passade inte in i stilen på gatan eller matchade de andra bostäderna. Det var därför en begäran gjordes till myndigheterna om att familjen Jackson skulle ta bort det.

Klagomålet avslogs samtidigt som familjen fick bygglov, om än retroaktivt. Paret Jackson hade alltså byggt staketet utan att begära bygglov innan och först senare hade de bett om tillstånd, vilket först avslogs, men som sedan accepterades. Detta gjorde det möjligt för dem att slippa riva det och bevara sitt privatliv.

Båda hade goda skäl

Båda hade goda skäl

Peter Stevens/Flickr - Not the actual photo

Grannarna till paret hävdade att staketet dock inte var i linje med kvarterets estetik och att det var "störande" och ville därför inte sköta underhållet. Paret Jackson hävadade dock att det var en fråga om integritet.

"De ansvariga för byggplanen hävdade att vår struktur inte var i linje med planen för hållbarhet, design och harmoni med miljön på vår gata - sa Mr Jackson - men jag skulle vilja påpeka att det i grannskapet inte finns någon definierad stil, utan snarare en blandning av fasader och andra olikheter så vi skulle i så fall inte vara de enda som behöver åtgärda något på vårt hus. En annan orsak till att jag inte känner att jag har fel - fortsatte mannen - är kopplad till en integritetsfråga. En närliggande fastighet är utrustad med övervakningskameror som är riktade mot vårt hus och vi upplever att de tar ifrån oss vårt privatliv. Trots att vi bad om att de skulle tas bort så var det ingen som ville gå oss till mötes vilket är orsaken till att vi har satt upp en vägg som gör att de inte kan se när vi går in, lämnar vi huset eller helt enkelt vistas i trädgården."

Rätt eller fel?

Om grannarnas skäl å ena sidan verkar goda för en fråga om stil och sättet på vilket staketet restes, verkar å andra sidan familjen Jackson också ha giltiga skäl för att ha agerat på ett visst sätt. När det gäller de lokala myndigheterna fick staketet deras godkännande eftersom det inte är alltför invasivt och skyddar deras privata område från insyn.

Det finns många sätt att göra saker på och man bör alltid agera enligt lagen och inte begära tillstånd först i efterhand. Men är vi säkra på att den här familjens val verkligen är så fel, även med tanke på förekomsten av övervaknings kameror uppsatta på närliggande fastigheter?

Vad tycker du om det här?

Advertisement