En kvinna tar ut 20 dollar från en bankomat, men strax därefter tas ytterligare 400 ut från hennes konto

av sofia

10 Januari 2024

En kvinna tar ut 20 dollar från en bankomat, men strax därefter tas ytterligare 400 ut från hennes konto
Advertisement

Varje dag kommer bedragare på någon ny strategi för att kunna kringgå alla de säkerhetsåtgärder som genomförs av bankerna för att skydda sina kunders konton så att ingen obehörig ska kunna komma åt pengarna. Idag vill vi berätta om en ny form av bedrägeri som sker vid bankomater som vi alla borde vara uppmärksamma på.

Hur lyckas de lura folk?

Hur lyckas de lura folk?

Freepik

Dagens historia utspelar sig i USA, där bedragare har börjat använda denna nya strategi för att kunna stjäla pengar från personer som tar ut pengar från bankomater. Det första de gör är att lägga lim i springan där kortet ska sättas in för att göra den oanvändbar och därför tvingas kunden använda det kontaktlösa läget för uttag. Här sker bedrägeriet eftersom många människor inte är medvetna om att de manuellt måste logga ut från sitt konto när de väl har gjort uttaget. Efter att personen gått iväg kommer bedragarna att stå där redo att närma sig bankomaten och medan kontot fortfarande är öppet kommer hen att kunna ta ut flera kontanter från samma kort utan att behöva använda PIN-koden.

Advertisement

Den här kvinnans historia är bara ett bland många exempel

Den här kvinnans historia är bara ett bland många exempel

Freepik

Det här är precis vad som hände med den kvinnliga huvudpersonen i denna berättelse. Hon tog ut 20 dollar från sitt konto och strax efter att ha lämnat bankomaten fick hon ett meddelande om ett uttag på 600 dollar. Kvinnan stoppade omedelbart uttaget men 400 dollar hade redan tagits ut.

Kvinnan sa att hon medan hon försökte blocka uttaget lade märke till en man som iakttog henne på avstånd och detta gjorde henne obekväm. Förmodligen var det just på grund av att hon försökte gå därifrån snabbt som hon hade glömt att slutföra transaktionen.

Tyvärr kunde hon inte ens få tillbaka sina pengar eftersom det enligt hennes banks regler endast är obehöriga utgifter som kan ersättas, men i detta fall hade uttaget gjorts direkt från hennes konto.

 

Hur kan man försvara sig mot bedrägeri?

Hur kan man försvara sig mot bedrägeri?

Pixabay

Det är inte alltid lätt att känna igen dessa bedrägerier i förväg, men det finns några försiktighetsåtgärder som man kan vidta för att undvika att bli offer för dessa bedrägerier.

Först och främst är det alltid bra att använda en bankomat som är placerad i ett säkert och lugnt område, om du lägger märket till något konstigt är det smartare att gå därfifrån och välja en annan.

Var försiktig när du anger din PIN-kod, försök att dölja tangentbordet medan du skriver och var säker på att ingen tittar på dig. Om transaktionen inte lyckas är det bättre att gå därifrån och leta efter en annan bankomat istället för att försöka igen på samma.

När du har gjort uttaget är det viktigt att omedelbart lägga pengarna och kortet i din plånbok eller väska, och vara extra uppmärksam om en främling kommer fram till dig med någon ursäkt så fort du är klar med uttaget.

Om du känner dig skeptisk eller märker konstiga uttag eller betalningar på ditt kort är det viktigt att meddela banken omedelbart och försöka förstå vad som händer.

Advertisement