Svärmorn accepterar inte sin svärdotter och klär sig i svart på sin sons bröllop

av sofia

30 November 2023

Svärmorn accepterar inte sin svärdotter och klär sig i svart på sin sons bröllop
Advertisement

Relationen mellan svärmor och svärdotter brukar ju aldrig vara bland de bästa. Naturligtvis beror det på människorna, på de två kvinnornas personlighet, på deras idéer och på många andra faktorer. Faktum är att små konflikter kan skapas av de mest olika anledningarna och ibland till och med lite konkurrens.

Hur kan vi bäst hantera denna relation av kärlek och hat, för att säkerställa att den inte skapar för många problem för någon av de två kvinnorna eller för dem runt omkring dem? Det finns kvinnor som lyckas hitta en balans, till och med vetskapen om att man inte tål varandra.

Advertisement

En konfliktfylld relation

En konfliktfylld relation

Pexels - Not the actual photo

Mel Fallowfield, en 50-årig författare och journalist, berättar om sin relation – eller det kanske vore mer lämpligt att säga, sin konflikt – med sin svärmor Irene Atterbury. Hon var förälskad i kvinnans son Brian och efter 8 års förlovning, gifte hon sig med honom, men kvinnan som officiellt skulle bli hennes svärmor verkade inte alls glad över saken.

”Jag och min svärmor kunde inte vara mer olika – konstaterade journalisten – Hon har en väldigt traditionell syn på kvinnan, hon ska ta hand om hemmet, familjen och inte ägna sig för mycket åt något annat. Jag är tvärtom en övertygad feminist och jag tror inte att det att ta hand om sina nära och kära bara innebär att man städar mycket och lagar mat. Jag tror att även genom att tjäna lite extra pengar kan man göra något bra."

Hon var alltid fokuserad på sitt arbete och ivrig att göra karriär, därför fick Mel inte ett godkännande av sin svärmor, som visade detta mycket tydligt på sin sons bröllop.

Advertisement

Klädd för sorg

Klädd för sorg

Sacheverelle/Flickr

"När Brian och jag tillkännagav bröllopet - berättar vår huvudperson - var hon uppenbart upprörd. Hon sa till mig utan att tänka för mycket att hon höll på att förlora en son, att hon inte skulle få en dotter och att hon hade tänkt klä sig i svart på bröllopet".

Kort sagt hade Irene hade verkligen inte dolt sitt förakt mot det som var på väg att bli hennes svärdotter. Trots allt har de två dock alltid försökt att inte bråka med varandra. Mel vet att hennes svärmor föredrar sin andra svärdotter, som hon kommer bra överens med, men trots att det gör ont så försöker hon att inte sätta henne i centrum för sina tankar.

"Jag vet att hon tycker att jag inte är på hennes sons nivå och att han kunde ha hittat någon bättre - förklarar journalisten - och ändå kan jag inte hata henne, i slutändan är det tack vare henne som jag har Brian och min två barn. Mot dem är hon en underbar mormor och barnen älskar henne."

En sorglig upptäckt...

Ett konfliktfyllt förhållande, men inte alltför mycket. En balans som de kämpar för att upprätthålla, men som tyvärr har rubbats av en liten upptäckt som Mel gjort. "Medan jag besökte henne en dag såg jag ett album hemma hos henne med titeln "Min familj" skrivet på. Det var en gåva de hade gett henne. Jag bläddrade igenom till slutet och när jag insåg att alla fanns förutom jag, blev jag lite upprörd - fortsatte hon - Det fanns till och med bilder från mitt bröllop, men inte ens det minsta spår av mig".

Men även detta lilla sår har läkts och de fortsätter att försöka behålla balansen i denna knepiga relation. Detta är trots allt bättre än att konstant bråka, speciellt om ingen av dem lider alltför mycket och konflikten inte påverkar människor runt omkring dem för mycket.

Vad tycker du om det här? Vilken relation har du till din svärmor och hur hanterar du eventuella konflikter?

Advertisement