En lärare klappar sin elev på axeln och får betala dyrt för sin gest

av sofia

05 Juni 2023

En lärare klappar sin elev på axeln och får betala dyrt för sin gest
Advertisement

Relationen mellan lärare och elever är avgörande för att förbereda barn, men det är inte alltid lätt att hantera, särskilt i tonåren: å ena sidan måste lärare utöva sin auktoritet genom att få elevernas respekt och förtroende och å andra sidan, måste unga människor erkänna lärarens roll och värde, utan att dock acceptera beteenden som får dem att känna sig förtryckta eller förödmjukade.

Gränsen mellan disciplin och "förtroende" är känslig att etablera och respektera. Ett kontroversiellt fall i en skola i Frankrike slutade med att en gymnasielärare hamnade inför domstol i Saint-Malo (Bretagne). Men låt oss se vad som hände i detalj.

via Actu

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Professorn, en 63-årig man, erkände att han klappat en elev i fjärde klass på axeln för att han inte tog sitt prov på allvar. Episoden utspelade sig år 2020 och väckte blandade reaktioner bland eleverna som befann sig i klassrummet.

Vissa barn minimerade lärarens gest och definierade det som ett skämt eller en lätt knuff. Andra elever hävdade att mannen är både professionell och sympatisk. Ingen av dem ansåg att gesten var "allvarlig".

Brottsdomstolen fann dock att detta var en omotiverad gest och dömde professorn till böter. "Det är kanske en olämplig gest. Men det är en klapp på axeln, något man kan göra med vänner”, kommenterade hans advokat Charlotte Hunot.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Domaren förklarade att han anser "att handlingen var illvillig, även om den utfördes på skämt eller som en tillrättavisning, och kan ha skadat elevens integritet". Läraren dömdes att betala 5 euro i böter under en period av 100 dagar. Hans advokat har meddelat att han har för avsikt att överklaga denna dom, som han anser är överdriven.

Ett fall som väcker många frågor om relationen mellan lärare och elever, gränsen mellan disciplin och ”förtroende” och rättvisans roll för att lösa skolkonflikter. Vad tycker du om det här?

Advertisement