En 23-årig killes vädjan: "Jag behöver en benmärgstransplantation, den skulle kunna rädda mitt liv"

av sofia

07 Juni 2023

En 23-årig killes vädjan: "Jag behöver en benmärgstransplantation, den skulle kunna rädda mitt liv"
Advertisement

Att vara ung och stark innebär att ha hela livet framför sig, att kunna fatta långsiktiga beslut, att ha "råd" att göra misstag, att ta ett steg bakåt, mogna och förstå vilken typ av person du är eller vill bli. Detta händer åtminstone i de flesta fall när livet fortskrider utan några speciella problem.

Tyvärr är detta inte fallet för en ung man som drabbades av en sällsynt sjukdom. Men det finns hopp för honom, och var och en av oss kan bli den hjälte han verkligen behöver.

via Today

Advertisement

Låt oss prata om Marco Zabeo, 23 år, en italiensk man vars liv har vänts helt upp och ner av minst sagt olyckliga nyheter.

Efter att ha hittat ovanliga symtom hos en kille i så ung ålder genomgick Marco olika analyser som avslöjade en fruktansvärd sak: han led av akut lymfatisk leukemi.

Tyvärr har sjukdomen han lider av drastiskt sänkt hans immunförsvar, vilket utsätter honom för många risker för hans hälsa. På grund av detta tvingades han stanna på sjukhus i 39 dagar och i total isolering: "Jag kände mig "instängd" mellan tre väggar och ett fönster. Jag började frukta omvärlden för möjligheten att den skulle kunna ytterligare förvärra mitt tillstånd, men jag saknade verkligen alla mina nära och kära", erkände killen.

Men det finns något man kan göra, något som vi alla kan göra.

Advertisement

Faktum är att mannen behöver en benmärgtransplantation: "Snälla: jag behöver en benmärgdonator, det kostar dig ingenting och du kan rädda mitt liv", detta är Marcos begäran där han uppmanar alla som känner att kolla om de kan vara en kompatibel donator för honom. Det är möjligt att bli donator via ADMO National ONLUS till exempel.

Marco har påbörjat sin cellgiftsbehandling och förklarade att han inte längre tar något för givet: "Dofterna, möjligheten till en promenad, värmen från mänsklig kontakt, nu uppskattar jag varje liten sak mer, jag inser hur viktigt livet är".

Han är medveten om att så snart han har avslutat sin terapi kommer han att behöva genomgå en benmärgstransplantation. Chansen att hitta en kompatibel donator är dock ungefär en på 100 000 och det är just därför han har lagt ut denna vädjan i hopp om att så många som möjligt ska kontakta ADMO.

"Jag skulle vilja att det skulle finnas större medvetenhet om sjukdomar som den som drabbade mig. I dessa fall beror överlevnaden för människor som drabbats av sådana sällsynta sjukdomar inte bara på den behandling man får utan också på solidariteten mellan folket", förklarar Mark. Vi hoppas att många kommer att erbjuda sig att hjälpa honom och vi önskar honom bara det bästa.

Advertisement