Fram till 18-års ålder kunde han varken läsa eller skriva, men strax därefter blir han universitetsprofessor

av sofia

28 Februari 2023

Fram till 18-års ålder kunde han varken läsa eller skriva, men strax därefter blir han universitetsprofessor
Advertisement

Att ha en dröm som barn, att vilja fullfölja den under uppväxten och förverkliga den mer eller mindre som vuxen, är en aspekt av livet som enar många människor. Men även om det är många som har en önskan och förverkligar den så finns det minst lika många som av olika anledningar inte lyckas.

Huvudpersonen i historien vi nu vill berätta verkade tillhöra den andra gruppen, men livet överraskade honom, även tack vare hans envishet och viljestyrka. Låt oss ta reda på mer om hans historia.

via People

Advertisement
University of Cambridge

University of Cambridge

Jason Arday är en 37-årig man som har blivit mycket känd för sin otroliga historia. Han föddes i Clapham i södra London och hade visat tecken på inlärningssvårigheter och autismspektrumstörning redan från en tidig ålder. Dessa egenheter hos honom hade i hög grad begränsat hans personliga tillväxt, så pass mycket att han fram till 11 års ålder inte kunde tala och upp till 18 år aldrig hade lärt sig att läsa och skriva.

En låsning och en långsamhet i inlärningen som verkade ha präglat hans liv negativt, men envishet och viljestyrka i sådana här fall är allt, och hans berättelse genomgick en plötslig och oväntad förändring.

Advertisement
University of Cambridge

University of Cambridge

Många, som såg hans situation, hade sagt till honom att det inte skulle ha varit lätt att leva ensam och att hans öde var att tillbringa resten av sitt liv på en plats där han skulle tas om hand, men så var inte fallet. Så fort Jason lärde sig läsa och skriva, kavlade han upp ärmarna och började studera så mycket han bara kunde. Så småningom började han lyckas, han blev idrottslärare och började ägna sig åt frågor som ojämlikhet och integration av de mindre lyckligt lottade.

En väg och en beslutsamhet som ledde honom till att specialisera sig i utbildningssociologi och att tillträda tjänsten som professor vid ett av de främsta universiteten i världen: University of Cambridge, i Storbritannien. Tidigare uppdrag hade redan gjort honom till den yngsta universitetsprofessorn i landet, men detta nya jobb har gett honom den prestige han förtjänade och är resultatet av de många uppoffringar han gjort.

"Mitt arbete är främst inriktat på hur vi kan öppna dörrar för människor från missgynnade bakgrunder och jag vill verkligen främja utbildning. Jag hoppas att min närvaro på en plats som Cambridge kan hjälpa mig att fortsätta utveckla dessa idéer och ta dem till en högre nivå".

Hans vandring har inte alls varit lätt och om han inte  hade fått hjälp av sin mamma och sin mentor hade han kanske inte klarat det, men att ha rätt personer vid sin sida innebär också att lyckas trots att det kanske verkar omöjligt och det var precis så det var för honom.

Vi vill bara önska honom lycka till för hans framtid och tacka honom för att han lärt oss att ödet inte alltid är skrivet sedan vår födelse och att ibland kan till och med de mest självklara sakerna vändas upp och ner. Allt du behöver göra är att verkligen vilja det och veta hur du ska utnyttja även de minsta resurserna som står till ditt förfogande.

Advertisement