Hon ammar sin 5-åriga son: "Jag kommer att fortsätta så länge han vill"

av sofia

19 Februari 2023

Hon ammar sin 5-åriga son: "Jag kommer att fortsätta så länge han vill"
Advertisement

När bör man sluta amma sitt barn? Det råder ingen tvekan om att modersmjölk är en viktig och näringsrik föda för den nyfödda bebisen och blir också en "naturlig tröst" för barnet. Det rekommenderas idag att man mer eller mindre ammar barn upp till 2 år, varefter man vänjer barnet vid ett annat förhållningssätt till mat. Det finns dock föräldrar som tänker annorlunda och som fortsätter att amma även när deras barn har fyllt 5 år. Detta är fallet med mamman som är den här berättelsens huvudperson, som uppgav att hon kommer att fortsätta att amma sin 5-årige son så länge hon och barnet känner för det.

via Instagram / the.lauren.mcleod

Lauren McLeod är en 29-årig australiensisk mamma som fortsätter att amma sin 5-årige son. Kvinnan blev mamma för första gången 2017, när hon födde lilla Bowie. Några år senare födde hon sitt andra barn, Tigerlily, född 2020. Båda barnen ammades redan från början, och inte bara under de två första levnadsåren, då mammans mjölk bör ges i kombination med fast föda. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är amning det bästa sätten för att säkerställa ett barns hälsa och överlevnad och deras riktlinjer rekommenderar enbart amning under de första 6 månaderna efter vilket barnet även bör vänjas vid annan mat samtidigt som det fortfarande ammas under de kommande två åren eller längre. Lauren tycker dock inte att det finns några goda skäl till att sluta ännu och svarar därför på dem som kritiserar henne för att hon fortsätter att amma sitt sista barn, trots att han är 5 år gammal:

"Det är inte konstigt...det är helt normalt, och jag kommer att fortsätta tills de vill sluta." Dessutom tillade hon att båda hennes barn utöver amningen dessutom får andra former av näringsrik mat.

Advertisement

"Många av de negativa åsikterna folk har om amning är ofta baserade på kulturella fördomar och bristande kunskap i ämnet, vilket är en del av anledningen till att jag delar min historia", förklarar Lauren, "för att hjälpa människor att förstå att amning är naturligt."

Lauren är så övertygad om bröstmjölkens "kraft" att hon till och med ammade en nära väns 8 månader gamla son: "Det var lite konstigt att mata en bebis som inte var min, men inte på ett dåligt sätt. Det kändes så naturligt och det var verkligen trevligt att hjälpa min vän eftersom hon bara var 8 månader gammal”, berättar mamman.

En sak som är säker är att det är ett ämne som ofta skapar oändliga debatter, men vad tycker du? Finns det någon rätt eller fel ålder för att sluta amma ett barn? Skriv din åsikt i kommentarerna!

Advertisement