De blir av med jobbet och samlar på sig 43 000 pund i skulder: "Vi har lärt oss att leva på 1 pund om dagen för 4 personer"

av sofia

05 Mars 2024

De blir av med jobbet och samlar på sig 43 000 pund i skulder: "Vi har lärt oss att leva på 1 pund om dagen för 4 personer"
Advertisement

Levnadskostnaderna ökar mer och mer och det är inte lätt att hänga med i en exponentiell ökning om din lön förblir densamma, eller ännu värre, om du blir av med jobbet. Hur gör man i sådana här fall för att tillgodose alla sina behov och speciellt om du har en familj att försörja?

Paret som är huvudpersoner i den här historien gick igenom en mycket tuff period ur ekonomisk synvinkel, men de hittade ett sätt att ta sig ur det och bestämde sig för att prata om det för att stödja andra som kanske är eller skulle kunna hamna i samma svåra situation.

En mycket komplicerad period...

En mycket komplicerad period...

Mikhail Nilov/Pexels

Ricky och Naomi Willis är ett par som efter en mycket komplicerad period i sina liv ville berätta sin historia och hur de kom ur den för att hjälpa andra som hamnar i samma svårigheter.

Att klara av alla dagliga sysslor och att se till att inget saknas hemma är ibland verkligen en svår uppgift. Utgifterna är konstanta och kontinuerliga, pengarna verkar aldrig räcka till och varje familjemedlems behov är olika och rädslan för att inte klara sig lurar alltid bakom hörnet. Det är väl ingen som skulle vilja leva så, eller hur? Ändå finns det många människor som inte har något val, som känner sig överväldigade av vardagen och vill fly från allt genom att hitta lösningen på problemen i sina liv.

Paret i fråga lyckades med just detta. Uppoffringarna var förstås inte få och de var tvugna att avstå en hel del saker, men på kort tid lyckades de betala av en rejäl skuld.

Advertisement

Vad var det som hände?

Vad var det som hände?

Mikhail Nilov/Pexels

Ricky och Naomi hamnade i stora svårigheter när, först han och sedan hon, förlorade sitt jobb. De var fyra i familjen, inklusive två små flickor, och det var verkligen mycket utgifter. Av denna anledning samlade de dag efter dag på sig många skulder. Besparingarna minskade, saker gick sönder hemma och det var inte lätt att upprätthålla en lämplig levnadsstandard. Det var så de på kort tid samlade på sig hela 43 000 pund i skuld. En hög siffra, särskilt om man tänker på att ingen av dem hade ett arbete.

"Vi hade nått botten och vi var tvungna att göra en prioriteringslista - berättar mannen - Vi kunde leva på 1 pund om dagen och vi var tvungna att förstå vad som var vår prioritet. Först och främst ville vi mata våra två små döttrar, köpa blöjor till den yngsta och sedan kom vi på tredje plats. Jag kände att jag hade svikit alla."

Trots den svåra stunden var de tvugna att hitta en lösning. De satte sig ner tillsammans och lade upp en plan för att överleva på bara ett pund om dagen.

Att avstå från allt det som är överflödigt

Vi spenderar alla pengar på saker vi egentligen inte behöver varje dag. Vi köper föremål, mat, kläder och mycket mer kanske bara för att de är billiga, rabatterade och vi tror att vi kan behöva dem. Låt oss istället reflektera över hur mycket pengar vi skulle kunna spara genom att undvika överflödiga köp. Vi inser ofta inte hur många onödiga saker vi har i vårt hem, hur automatiska vissa inköp är och hur mycket som egentligen kan undvikas.

Just detta styrde livet för paret Willis i cirka 4 år. De analyserade sin levnadssituation, sina konton och vad de behövde för att överleva och började jobba. "Vi åtog oss att inte spendera en enda spänn på saker vi egentligen inte behövde - sa Naomi - på så sätt lyckades vi spara hundratals pund varje år".

Och det var här deras resa med att hjälpa andra började. Paret skapade en blogg, Skint Dad, där de lägger in många förslag och råd - från sina egna erfarenheter - om hur man kan hantera komplicerade perioder i livet, spara pengar och hitta den bästa lösningen och samtidigt ha så att man klarar sig. De som går igenom samma svårigheter som dem kan vända sig till den här sidan för att ta reda på hur de klarade det och kanske använda sig av samma knep i praktiken. När allt kommer omkring hade Ricky och Naomi 43 000 pund i skuld och de var 4 stycken i familjen, men de lyckades ta sig ur denna mycket jobbiga situation. Varför inte dela med sig av de val de hade gjort och hjälpa till?

Advertisement