En 100-årig simmerska sätter nytt världsrekord: "Jag har inte för avsikt att sluta"

av sofia

22 December 2022

En 100-årig simmerska sätter nytt världsrekord: "Jag har inte för avsikt att sluta"
Advertisement

Verkar hundra år gammalt för att börja dagen med ett dussin armhävningar? Eller kanske är det för många för att vara simmare och träna fem dagar i veckan? För många för att köra bil och ta sig runt överallt? Vad sägs om att resa till Japan från USA? Delta i en inspelad poddintervju på Zoom och använda en iPhone? Är du för gammal för detta? Om du svarade ja på någon eller alla av dessa frågor, ja, då måste du absolut tänka om. Ålder är bara en siffra och Charlotte Sanddal är ett levande bevis på att detta uttalande inte bara är ett populärt talesätt.

via The Wall Street Journal

Advertisement
YouTube - Huntsman World Senior Games

YouTube - Huntsman World Senior Games

När Charlotte, bosatt i Helena i Montana, gick i pension vid 73 års ålder, bestämde hon sig för att prova en ny sport: simning. Idag har Charlotte, som är 100 år, inte slutat simma och inte ens saktat ner, tvärtom! Trots sin ålder målar kvinnan fortfarande sina tånaglar i regnbågens alla färger, njuter av Chardonnay och jagar ihärdigt nya världsrekord i simning. "Simningen ger mig ett mål och håller mig i fokus. Varför skulle jag sluta simma?", skriver hon.

En vän övertygade henne att delta i ett freestyle-simevenemang vid Montana Senior OS 1994. "Kanske var jag den enda i min åldersgrupp, men när jag fick guldmedaljen fastnade jag", förklarar hon. Sedan hon fyllde hundra i augusti 2022 har Charlotte redan slagit flera världsrekord, inklusive freestyle, vid Huntsman World Senior Games och hon har inte för avsikt att sluta.

Advertisement
YouTube - Huntsman World Senior Games

YouTube - Huntsman World Senior Games

Charlotte har tävlat i mer än 400 Masters simtävlingar. Hon har fem individuella Masters världsrekord godkända av International Swimming Federation, även känd som FINA, och 10 US Masters individuella simrekord. Hon hade också 300 individuella topp 10 i US Masters simning, vilket vill säga att hon placerade sig bland de 10 bästa i sitt kön och sin åldersgrupp i en tävling under en hel säsong.

"Jag måste simma om jag fortfarande är här idag", säger Charlotte. "Jag har inga hälsoproblem. Jag tar inga mediciner, så jag har en väldig tur, men allt detta är tacka vare simningen." På frågan om hur det känns att slå världsrekord i sin ålder svarade hon: "Jättebra, alla borde prova det!"

Advertisement