"Jag hamnade i konflikt med min svärmor för att hon vill ha betalt för att ta hand om sitt barnbarn, men jag är inte överens, har jag fel?"

av sofia

23 Juli 2022

"Jag hamnade i konflikt med min svärmor för att hon vill ha betalt för att ta hand om sitt barnbarn, men jag är inte överens, har jag fel?"
Advertisement

Att få barn kan ibland vara ganska komplicerat. Trots att två föräldrar har valt att utöka familjen och vill ha en liten son eller dotter att ta hand om är det inte alltid lätt att hantera de förändringar som sker i vardagen och som vänder upp och ner på ens dagar. Och om båda föräldrarna dessutom jobbar blir allt ännu svårare. Anledningen till att vi försöker, när det är möjligt, be om hjälp och de första man brukar fråga i dessa situationer är mor- eller farföräldrar.

Men är det rätt att man för att ta hand om ett barnbarn ber om att få betalt? Just denna fråga har försatt huvudpersonen i denna berättelse i en situation av starkt tvivel. En nybliven mamma som bråkade med sin svärmor för att kvinnan bad om att få betalt för de timmar som spenderades med sitt barnbarn. Låt oss tillsammans ta reda på vad som hände i den här historien.

via Bright side

Joe Shlabotnik/Flickr - Not the actual photo

Joe Shlabotnik/Flickr - Not the actual photo

Amy är en ung arbetande mamma som har bestämt sig för att berätta sin historia på webben för att be om råd och förstå hur hon ska hantera sin svärmor. Kvinnan, som hamnat i en jobbig diskussion med sin mans mamma, sa att allt hade med deras 6 månader gamla dotter att göra. "Mer eller mindre från första stund gick både min man och jag tillbaka till jobbet - skrev kvinnan - Han arbetade hemifrån, jag istället på kontoret. Min svärmor, en underbar människa, erbjöd sig att ta hand om vår dotter. Jag hade absolut inget emot detta, tvärtom är hon väldigt bra med barn och skulle ha passat perfekt. För att inte tala om att hon också hjälpte till hemma samtidigt".

Allt fungerade bra, åtminstone tills farmorn bad om att få betalt för att fortsätta ta hand om barnet. I själva verket skulle hon först ha gjort det gratis, men sedan skulle hon ha bett om att ändra på detta avtal. Vilket gjorde Amy förvånad och irriterad. Svärdottern, som inte håller med om hennes svärmors begäran, var förvånad över att hon krävde pengar för att umgås med sitt barnbarn. När hon konfronterade sin man fann hon dock inget stöd, utan snarare motstånd. Mannen försökte i samförstånd med sin mamma få henne att förstå att om hon inte hade varit där så hade en främmande barnvakt anställts som skulle ha bett om ännu mer pengar.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

"Jag vet inte riktigt vad jag ska göra - skrev Amy - jag är så förvirrad och destabiliserad. Jag kan inte förstå hur någon kan be om pengar  i en liknande situation, men jag vet inte om jag är den som är onormal och gör ett misstag”. Det var därför hon bestämde sig för att be om råd på webben.

Många användare svarade på hennes inlägg, men olyckligtvis för henne höll de med hennes svärmor. "Att ta hand om ett barn är ett heltidsarbete och av den anledningen bör det betalas" - lyder ett råd, och en annan person säger så här: "Varför är du så övertygad om att en person måste ta hand om din dotter gratis? Morföräldrar brukar vara med sina barnbarn då och då och inte begära något i gengäld, men hon gör det varje dag, det skulle faktiskt vara korrekt av dig att ge henne något" eller "Har du försökt förstå varför hon gjorde en sådan begäran? Prata med henne på ett lugnt sätt och be om en förklaring."

Och så vidare med andra liknande kommentarer som uppmuntrade kvinnan att ifrågasätta sig själv och att ta upp ämnet med den direkt berörda personen, istället för att riskera att dra förhastade och eventuellt felaktiga slutsatser.

Heinz Albers/Wikimedia - Not the actual photo

Heinz Albers/Wikimedia - Not the actual photo

Vad tycker du om den här historien? Är det rätt att kvinnan bör får betalt eller har mamma Amy rätt?

Advertisement