Ett homosexuellt par adopterar tre föräldralösa syskon: "Vi ville förändra deras liv, men det är de som har förändrat vårt"

av sofia

06 Juli 2022

Ett homosexuellt par adopterar tre föräldralösa syskon: "Vi ville förändra deras liv, men det är de som har förändrat vårt"
Advertisement

Cristián och Rodrigo är ett homosexuellt par som bor i Chile, de har varit tillsammans i mer än 18 år och år 2013 gifte de sig i USA. Två år senare ingick de en form av registrerat partnerskap i Chile och slutligen, efter många år tillsammans, bestämde de sig för att bilda familj.

De bestämde sig för att adoptera tre barn som anförtrotts den nationella barntjänsten i landet som kallas "Sename". För att göra det var de dock tvungna att möta några byråkratiska utmaningar som hindrade dem från att uppfylla deras dröm om att bli pappor.

via LaRepublica.pe

Paret tvingades i själva verket säga upp sitt civila avtal, eftersom chilensk lag hindrar homosexuella par från att adoptera. Därför var det bara Cristián som kunde ansöka om adoption och är för närvarande listad som den juridiska pappan till barnen, vilket har lett till ett antal begränsningar i deras vardagliga liv. Parets önskan att bli föräldrar var dock starkare än alla hinder, så de fortsatte kämpa för att genomdriva adoptionen.

Under rättegången sa paret att de inte hade några preferenser när det gällde ålder eller kön och att "de bara ville förändra livet för ett eller flera barn och om de var syskon skulle det vara ännu bättre".

"När man inte ställer specifika krav på de barn man vill ha är processerna faktiskt kortare och för vår del, från det att vi förklarades lämpliga tills vi erbjöds förslaget om adoption, tog det bra en månad", berättar paret.

Advertisement

Så fort alla papper hade godkänts började fasen då de skulle lära känna de barn som skulle bli en del av deras familj: "Vi skickade videor, ringde telefonsamtal och videosamtal på Zoom. Så småningom fick vi se deras ansikten". Äntligen, en och en halv månad efter att ha genomfört de första formella procedurerna, fick de träffas personligen. "De kramade oss och kallade oss "pappa". Vi kramade varandra alla fem."

Deras berättelse fick stor publicitet i media och på sociala medier och detta motiverade paret att skapa en Instagram-profil som heter Dos papas en Chile. Här berättar de detaljerna om deras förhållande till tiotusentals följare och ses som ett föredöme för många homosexuella par som försöker följa i deras fotspår, allt i samband med debatten som pågår i Chile om godkännandet av registrerat partnerskap.

"Vi trodde att vi skulle förändra livet för dessa tre barn, men i slutändan var det de som förändrade våra liv och det var en underbar process", berättar de. Även om det fortfarande är väldigt svårt för homosexuella par att adoptera barn, har Cristián och Rodrigo aldrig gett upp och idag säger de att de är en lycklig familj, full av kärlek, respekt och förståelse.

Advertisement